Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget annat än fernissa

/

Annons

Opinionsmätningarna fortsätter att vara deprimerande läsning för Socialdemokraterna, samtidigt som Alliansen, om det skulle vara val idag, skulle få egen majoritet i riksdagen. Särdeles roliga siffror är det emellertid egentligen inte för några andra i regeringen än Moderaterna som i senaste Synovate fick 35,9 procent av väljarsympatierna, men regeringens småpartier har sannerligen ett och annat att fundera på hur de ska undvika att bli slukade av jätten i samarbetet.

S krisar, regeringen myser, MP kan njuta av att vara en eftertraktad samarbetspartner. Så har det sett ut länge nu. Samtidigt har parian i svensk politik, Sverigedemokraterna, sedan valet legat relativt still i opinionsmätningarna, i de senaste två en bit över fem procent – relativt nära valresultatet.

Sverigedemokraterna är helt profilerade på en enda fråga. Det har räckt för partiet att kritisera vad man kallar den extrema invandringspolitiken för att övriga partier ska tävla om att uttrycka sin avsky och ta ställning mot partiet. Vänstern och Socialdemokraterna vägrar ju till och med debattera med partiet i tv.

Trots att Sverigedemokraterna sedan valet har fört en anonym tillvaro med få politiska utspel så är partiet ständiga huvudpersoner i svensk politik. De konstanta sandlådefasonerna från övriga partier, som tycks ha svårt att acceptera de demokratiska spelreglerna som gjort att SD tagit sig in i såväl riksdagen som i fullmäktige- och landstingsförsamlingar, har gynnat partiet.

Nu är det dock tydligt att partiet inte längre tänker nöja sig med att betraktas som ett mobbat enfrågeparti.

Under helgen håller Sverigedemokraterna sina landsdagar (kongress) och då ska ett nytt principprogram antas. I strävan efter att öppna för bredare väljargrupper föreslås att partiet inte längre ska kallas sig nationalistiskt utan socialkonservativt.

I en intervju i SVT på fredagsmorgonen sa Jimmie Åkesson att partiet ska kombinera värdekonservatism med ansvarstagande i sociala frågor och att partiet måste engagera sig mer i ”mjuka frågor”.

I ett Sverige där det inte finns ett enda parti som törs kalla sig för konservativt kan Sverigedemokraterna kanske locka till exempel vilsna kristdemokrater som ingalunda är främlingsfientliga men som kanske är mottagliga för SD:s snack om värdekonservatism.

Men det handlar förstås bara om fernissa.

Sverigedemokraterna är ett folkhemsnationalistiskt, främlingsfientlig parti, sprunget ur djupt rasistiska organisationer som Bevara Sverige svenskt (BSS). De drömmer om ett Sverige a la 50-tal. Utan invandrare. Utan muslimer.

Idag ska Sverigedemokraterna rösta om det nya principprogrammet och det kommer sannolikt att ske efter hetsig debatt.

Roger Hedlund, sverigedemokrat från Gävle, skrev för en tid sedan på Twitter: ”Som din politiker och ordf för partidistriktet Gävleborg kan du lita på att jag kommer att stå upp för nationalismen som primär ideologi för SD!”.

Han utvecklade sedan resonemanget efter att ha fått frågor att han kommer att rösta avslag på förslaget att kalla partiet för socialkonservativt då han anser att nationalism bör vara partiets huvudideologi. ”Nu försöker man gömma undan det”, skrev han.

Roger Hedlund är åtminstone ärlig om partiets ambitioner.

Mer läsning

Annons