Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget med fotboll att göra

Fotbollsarenor på många håll runt om i världen har genom åren blivit skådeplatser för något helt annat än sport.

Annons

Heyselstadion på 1980-talet är en av de mest kända händelerna då 39 personer miste livet. I England dog nära 100 Liverpoolsupportrar i samband med en ligamatch. På 1990-talet dog 82 människor vid en VM-kvalmatch mellan Guatemala och Costa Rica. Det finns många andra exempel.

Det som hände i Egypten på onsdagskvällen var det värsta som hänt på en fotbollsarena på 15 år. Supportrar till båda lagen - segrande al Masry och bortalaget al Ahly från Kairo - stormade planen med förödande resultat. I dagsläget tros 75 personer ha dödats och över 1000 människor skadats.

Våld på fotbollsarenor har mycket sällan med fotboll att göra. Istället rör det sig om människor som ser en chans att ställa till bråk av olika anledningar och fanns inte en fotbollsmatch att gå till skulle de gå någon annanstans och bråka.

I just det här fallet tycks det vara allvarligare än så. Polisen höll sig medvetet borta från matchen för att öka våldet, påstår många. Frihets- och rättvisepartiet, FJP, som är Muslimska brödraskapets politiska gren, skriver på sin hesida att det som hände till väsentlig del var ”en medveten plan för att tända stridslystnad, ursprungligen i syfte att driva in Egypten i nedåtgående krisspiral”. Allt fler tror att onsdagskvällens massaker var orkestrerad.

Ilskan är redan stor med det sittande militärrådet i Egypten och onsdagens katastrof kan öka på de redan starka motsättningarna i landet.

Mer läsning

Annons