Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget nytt i Sverigedemokraterna

/
  • Sven-Olof Sällström, till vänster, blir ny ekonomisk-politisk talesperson medan Richard Jomshof tar över rättspolitiken. De båda presenterades av partiledaren Jimmie Åkesson vid en pressträff igår.

Sina riksdagsledamöter kan Sverigedemokraterna inte göra något åt, de är folkvalda. Men att SD inte ens utesluter Erik Almqvist och Kent Ekeroth, männen med järnrören, ur riksdagsgruppen kan för utomstående tyckas anmärkningsvärt. Dock: de är två av partiets nyckelpersoner.

Annons

Att utesluta dem vore för SD vad en uteslutning av Erik Ullenhag vore för FP, eller av Magdalena Andersson för S.

För övrigt är det ingen väsentlig skillnad mellan å ena sidan Ekeroth och Almqvist, å andra sidan de nya talespersoner som SD presenterade på torsdagen. Sven-Olof Sällström blir ny ekonomisk-politisk talesperson. Richard Jomshof tar över rättspolitiken.

Jomshof, ansvarig utgivare för SD-Kuriren, uppmärksammades på torsdagen även för att SD-Kuriren ska skicka ut den muslimfientliga tidningen Dispatch International som bilaga. Tidningen kan knappast anses rasistisk. Alla muslimer tillhör ju inte samma ras, kommenterade riksdagsledamoten.

Olika människoraser, alltså. Tydligare kan det inte sägas.

Richard Jomshof, som redan i början av 2000-talet besökte högerextrema Front Nationals kongress, gladdes i våras över det franska valresultatet. Marine Le Pen driver sitt parti i rätt riktning, menade han. Och visst – hon kan tyckas vara något mindre extrem än sin far och företrädare Jean-Marie Le Pen, men hon har likväl jämfört offentlig muslimsk bön med den tyska ockupationen under andra världskriget.

SD stuvar om i persongalleriet, men det är en förändring i stil med Front Nationals. Muslimhatet består, likaså kopplingarna till extremister runtom i Europa. Och när valrörelsen närmar sig är det inte osannolikt att Ekeroth och Almqvist åter får nyckelroller i partiet.

Ida Thulin

Mer läsning

Annons