Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Innehållet viktigare än tekniken

Det är ingen nyhet, såsom det presenterades i går att TV-avgift ska betalas även om man saknar TV men kan se TV via sin dator.

Annons

Så har det varit sedan 2006. Det som hänt sedan dess är väl bara att antalet personer förmodligen har ökat som saknar TV men kan se TV i sin dator. Fast särskilt många kan det ändå knappast vara fråga om.

Rådande lag kallas ”teknikneutral”, vilket förklaras av att det inte spelar någon roll hur TV-mottagaren är designad och vilka mikrochips som sitter inuti.

Men teknik är ju tvärtom vad lagen inte är neutral inför. TV-avgiften är ju, just, knuten till en teknisk apparatur, i princip en upprepad straffskatt på konsumtion av en viss sorts elektronikvaror. Avgiften motiveras inte med att innehållet i det som SVT levererar, public service, är en oumbärlig samhällsfunktion.

Därför hade det varit bättre att som public service-utredningen föreslog skifta från teknikavgift till innehållsskatt, det vill säga att intäkterna till public service taxeras ut på skattsedeln och motiveras med att public serviceföretagen ska ha resurser att producera innehållet.

David Nyström

Mer läsning

Annons