Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte alla rätt

Annons

Kommersiella intressen ska få vara med och tävla om en del av de svenska spelpengarna, föreslår utredningen om en framtida spelreglering som finansminister Anders Borg tog emot på måndagen.

Men vad som i förstone kan verka som förslag på en välkommen avreglering av det svenska spelmonopolet visar sig vara ett betänkande som radar upp allt märkligare åtgärder.

Utredningens förslag ger en öppning för nya aktörer på den svenska spelmarknaden. Men internetpoker och spel på hästar ska bara staten får syssla med.

Av någon anledning anses statliga Svenska spel vara bäst skickad att även fortsättningsvis bedriva ur spelberoendesynpunkt ”problematiska spel” som nätpoker och spelautomater, medan konkurrenterna får nöja sig med att erbjuda snällare tipsspel och oddsspel. Dessutom undantas av någon anledning hästspel från konkurrens, till ATG:s stora belåtenhet.

Värst av allt i utredningen är förslaget att blockera spelsajter till utländska bolag som inte fått tillstånd att verka i Sverige och förbjuda banker att förmedla speltransaktioner till dem. Att blockera internetsidor för att begränsa konkurrens i ”folkhälsoavseende” borde vara främmande för Sverige.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2011.

Framtidens spelreglering är en utredning som har gått vilse. Ett tips: Låt staten sköta reglering och tillsyn och släpp spelmarknaden fri.

Mer läsning

Annons