Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte längre bara Frankrikes krig

Annons

När Frankrike ingrep i Mali restes farhågor om att operationen kunde få konsekvenser för västerländska intressen på andra håll. Dessa farhågor besannades snabbare än väntat.

Mycket är i skrivande stund ännu oklart kring gisslandramat i algeriska Ain Amenas. Ett antal utländska anställda sägs ha omkommit, flera andra har flytt och ödet för åter andra är ännu okänt.

Så mycket står dock klart att dådet verkar ha utförts av Mokhtar Belmokhtar, tidigare kommendant vid Al-Qaida i Maghreb (Aqim), som är en av de organisationer som är inblandad i konflikten i Mali.

Frågor har väckts kring den algeriska regeringens agerande. Hade en liknande situation inträffat i Väst skulle en stormning sannolikt ha genomförts först efter ett flertal förhandlingsförsök. Nu fattades beslutet snabbt, och utgången blev blodig.

Samtidigt har Frankrike ökat insatserna i Mali genom att sätta in marktrupper, efter att från början ha begränsat sig till flyganfall. Rebellerna drivs enligt rapporter tillbaka. Men en militär seger kommer inte att vinnas lättvindigt. Norra Mali är ett område stort som Frankrike. Jihadisterna har dessutom visat att de kan verka över stora delar av Sahara.

President Hollande sitter nu i ett dilemma. Drömmen om ett kort litet krig, en begränsad insats med begränsade krigsmål, har farit sin kos. Frankrike löper all risk att fastna i Mali längre än beräknat. Samtidigt visar också dådet i Algeriet på det hot som de jihadistiska rörelserna i nordvästra Afrika utgör. Att låta dem växa till sig ostört ligger inte heller i någons intresse.

Nu måste Paris söka närmare samordning med London och Washington om hur operationerna ska gå vidare. Det här är inte längre bara Frankrikes krig.

David Ekstrand

Mer läsning

Annons