Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integritet inte allt

/
  • Integritetspricipen är inte överställd alla andra principer. Ibland är tryggheten för omgivningen det viktigaste. Att ambulanspersonal alkoholtestas är med andra ord inget konstigt.

Den som har rent mjöl i påsen har ingen anledning att neka till att göra ett drogtest.

Annons

Det är kanske det vanligaste argumentet som används av dem som förespråkar drogtester som metod för att avslöja människor med att ha tagit droger.

Det har under senare år varit livliga diskussioner om elever i skolan ska få drogtestas. För ett par år sedan föreslog regeringen med justitieminister Beatrice Ask i spetsen att unga under 15 år ska kunna drogtestas utan föräldrarnas medgivande. Syftet skulle vara att fånga upp unga missbrukare. Förslaget formligen smulades sönder av Lagrådet liksom av rådgivande instanser som Ungdomsstyrelsen på grund av att den typen av tester skulle innebära en djup integritetskränkning. Bra så eftersom drogtester av barn skulle riskera att bli en typisk politisk genväg, ett sätt att visa handlingskraft i den så viktiga frågan om drogmissbruk bland unga som i själva verket inte skulle leda någon vart. Drogmissbruk bland unga är ofta redan välkänt för såväl sociala myndigheter som för skolan. Det är förstås brister i hanteringen av drogproblemen i dessa instanser som fokus borde sättas på, inte att genomföra summariska drogtester av barn.

I tider då det faktum att storebror ser dig inte längre är något att förfasas över utan snarare betraktas som en trygghet är det viktigt att diskutera och stå upp för den personliga integriteten.

Men är integritetsprincipen ställd över alla andra principer? Nej, självklart inte. Ibland är att säkra tryggheten för omgivningen ställd över den personliga integriteten. När vi sätter oss i en buss, på ett tåg eller i ett flygplan vill vi vara trygga i förvissningen att den som kör fordonet faktiskt är nykter och inte har brukat alkohol eller andra droger. Detsamma gäller för dem som ska ta hand om oss när olyckan har varit framme.

Att ambulanspersonal alkoholtestas torde med andra ord inte vara kontroversiellt alls, men ändå agerade den fackliga organisationen Ambulansförbundet Alarm kraftfullt när en ambulanssjukvårdare i Gävleborgs landsting stängdes av från jobbet för att han vägrat delta i en alkoholkontroll. Facket ansåg att arbetsgivaren gjort fel och krävde skadestånd på 50 000 kronor. Fackförbundet motiverar inte närmare än att de anser avstängningen vara en ”oegentlig handling” från arbetsgivarens sida.

Hur tänkte de då? Fel, om inte annat.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons