Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Islamister som islamister?

I dag är det ett år sedan som demonstrationer bröt ut vid Tahrirtorget i Kairo.

Annons

Den 11 februari var Hosni Mubarak avsatt. Egyptiernas glädje och stolthet över revolutionen har till stor del förbytts i oro.

När parlamentsvalet slutligen avgjordes blev resultatet nedslående för liberaler och andra som förespråkar en sekulär stat. Det muslimska brödraskapets parti, Frihets- och rättvisepartiet (FJP) fick 47 procent av rösterna och islamisterna är i stor majoritet i parlamentet om man i samma andetag som FJP nämner det islamistiska salafistpartiet. Det sistnämnda har dock inte mycket gemensamt med de muslimska bröderna.

Salafisterna förespråkar att otrohet ska bestraffas med stening, att tjuvars händer ska huggas av, förföljer krista, tycker att det ska vara straffbart att gå utan slöja och att förbjuda konst som är oanständig. Bland annat vill en företrädare täcka över landets statyer av gamla faraoer eftersom de ofta är nakna (undrar vad det skulle göra för den för landet så viktiga turistindustrin..?). Muslimska brödraskapet framställer sig ofta och gärna som pragmatiker som ser vikten av att undvika nationell isolering. Muslimska brödraskapet har uppenbart inspirerats av det turkiska regeringspartiet AKP som har religiösa rötter men som ändå lyckats hitta en plats i den sekulära staten.

Det går med andra ord inte att säga islamister som islamister och att dessa båda islamistiska rörelser skulle samarbeta i parlamentet är långt ifrån säkert.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons