Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel har ett ansvar

/
  • Den humanitära situationen på Gazaremsan är extremt svår. En starkt bidragande orsak till detta är Israels blockad, som gör det omöjligt för Gazaborna att bli en del av världsekonomin.

Israel samlar sina styrkor vid gränsen till Gazaremsan. Fem brigader, uppskattningsvis 25 000 man, står beredda att marschera in.

Annons

16 000 reservister har kallats in, och lika många till kan komma att kallas in för att klara en eventuell markoffensiv.

Aktionen kommer som ett svar på nya raketanfall från Hamas. Flyglarmet gick nyligen i Tel Aviv för första gången sedan Gulfkriget 1991. De Qassam-raketer som Hamas vanligen skjuter har inte så lång räckvidd. Men den här gången avfyrades Fajr-5-robotar, tillverkade av Iran.

Hamas styr sedan 2007 över Gaza, men det har inte gjort partiet mer ansvarstagande. Hamas är fortfarande ett parti som sätter kampen för den judiska statens utrotande framför omsorgen om sin egen befolkning.

Hamas avfyrar raketer mot israeliska mål för att döda oskyldiga civila. Att medvetet angripa civila mål för att injaga skräck i fiendens befolkning är terrorism, och Israel har rätt att angripa Hamas ställningar för att skydda sin befolkning.

Samtidigt har varje part i en konflikt, hur provocerad och angripen den än är, ett ovillkorligt ansvar för att inte utsätta någondera parts civilbefolkning för större fara än vad som är absolut nödvändigt. När Israel nu tycks förbereda en markinvasion är frågan om en invasion utgör ett proportionerligt och oundvikligt gensvar på de senaste dagarnas angrepp.

Frågan är också om en invasion ligger i Israels eget intresse. Den redan spända relationen till Egypten, vars president Muhammad Mursi tillhör Muslimska brödraskapet med nära kopplingar till Hamas, lär exempelvis inte förbättras.

Israels säkerhet skulle gynnas massivt av att avsätta Hamas styre i Gaza. Men det målet lär inte förverkligas av en markinvasion. Hamas ledare kan dödas eller gripas, men nya kommer att utses i deras ställe. Om Israel vill undergräva Hamas krävs en helt annan israelisk politik gentemot Gazaremsan.

Den humanitära situationen på Gazaremsan är extremt svår. En starkt bidragande orsak till detta är Israels blockad, som gör det omöjligt för Gazaborna att bli en del av världsekonomin. Den frustration och den ilska som folket i Gaza känner över att behöva leva med blockaden ger näring till Hamas extremism. Det är en sak att Israel har ett legitimt intresse av att se till att Hamas inte får tag på vapen som kan användas mot israeliska civila, men det är en annan sak att ekonomiskt isolera Gazaremsan helt och hållet från omvärlden. Det är inte bara oproportionerligt, utan även kontraproduktivt.

En fungerande tvåstatslösning, där både israeler och palestinier får leva inom jämbördiga, demokratiska stater med säkra gränser, är fortfarande långt borta. Den pågående insatsen lär inte leda närmare till en varaktig fred.

David Ekstrand

Mer läsning

Annons