Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT också för landsbygden

En prioriterad fråga inom IT-politiken är så kallad e-förvaltning, det vill säga att offentliga myndigheters tjänster ska vara tillgängliga på nätet.

Annons

Sverige har kommit förhållandevis långt på den vägen. Skatteverket och CSN har varit tidigt ute med att låta folk göra ärenden med e-legitimation, och nu har även Försäkringskassan gjort det lättare för människor att använda sig av deras tjänster genom att lansera en app som redan har blivit populär.

I regeringens nya e-förvaltningsstrategi, som presenterades före jul, betonas att samverkan mellan olika myndigheter måste förbättras så att det blir lättare för medborgarna att ha att göra med flera olika myndigheter samtidigt. Mer data ska också finnas tillgängligt på nätet, till exempel genom webbsidan öppnadata.se.

Genom e-förvaltningen kan kostnader minskas och skattebetalarnas pengar läggas på annat.

Men det har också en baksida, i det att det blir gradvis svårare att klara sig utan nätet. Mer e-förvaltning måste därför gå hand i hand med utökad tillgång till bredband.

För storstadsbor är det en självklarhet att det finns fungerande bredband och internet i mobilen, men verkligheten ser annorlunda ut för många på landsbygden.

Dessutom finns det många äldre som inte känner sig bekväma med att använda en dator, liksom många som nyligen invandrat från länder där få har tillgång till en dator.

David Ekstrand

Mer läsning

Annons