Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jagharbostad.nu

Annons

Lobbyorganisationen jagvillhabostad.nu har satt ungas boendesituation på agendan och deras bostadspolitiska debatter är ett givet inslag under Almedalsveckan. Ofta illustreras problemen med unga som tvingas bo kvar hemma, så kallade mambos.

Eftersom diskussionen i flera år sett likadan ut är det uppfriskande att Statistiska centralbyrån i år för första gången kan visa upp jämförande statistik mellan Europas länder. Undersökningen innehåller en del överraskningar.

Sverige är, tillsammans med Danmark, det land där det är mest ovanligt att unga vuxna bor kvar hos föräldrarna. I genomsnitt bor var fjärde ung vuxen europé fortfarande hemma, men i Sverige handlar det om ett par få procent.

Det är rimligt för unga att vilja ha bostad nu. Det är givetvis en mycket klen tröst för den som sitter fast hemma att det är bättre i Sverige än i övriga Europa.

Men bostadsdebatten vinner på att nyanseras. Visst döljer sig unga som skulle vilja plugga på annan ort i statistiken av unga hemmaboende arbetslösa, och således är inte minst studentbostäder en viktig fråga. Likväl borde vi kunna kosta på oss att inte bara fundera över vad som är fel.  

Mer läsning

Annons