Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journalistik

Rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye har återupptagits i Addis Abeba och igår fick de båda chansen att försvara sig själva.

Annons

De båda erkänner att de olagligt tagit sig in i Etiopien men nekar till alla anklagelser om terrorism. ”Jag tar denna risk för att jag tror på journalistik”, sade Schibbye i rätten.

Flera journalister, bland annat en välkända amerikansk presskorrespondent, kommer att ställa upp som vittnen för försvaret och berätta om förutsättningarna för att utöva journalistiskt arbete.

Frågan är om det gör något intryck på den etiopiska domaren.

Etiopien är ett land där de medborgerliga och politiska rättigheterna är en bristvara. Reportrar utan gränser rapporterar att den etiopiska staten satt i system att angripa pressfriheten och att fängsla journalister. Även Amnesty rapporterar att många journalister fängslats i landet i år.

De båda svenska journalisternas öde är med andra ord ovisst.

Regeringen har valt att använda sig av sin omhuldade tysta diplomati för att arbeta för svenskarnas frigivande. Utrikesminister Carl Bildt har kommenterat fallet med att Sverige faktiskt avrått från att resa till området. Med andra ord ska journalister inte granska regimer som den etiopiska och gör de det får de skylla sig själva om de åker fast. Ett märkligt resonemang av utrikesministern i ett land vars bistånd till Etiopien framförallt är inriktat på insatser för demokrati och mänskliga rättigheter.

Om den svenska strategin har haft någon effekt återstår att se. Om inte blir det de båda fängslade journalisterna som får betala priset.

Mer läsning

Annons