Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt, en vitamininjektion?

Annons

S-kongressen är slut. Hur känner partimedlemmarna sig nu? Förmodligen optimistiska av den nye partiledaren Håkan Juholt. Hans tal, hans sätt att handskas med pressen, hans skojigheter på kongressfesten. Socialdemokraterna har utan tvekan fått en karismatisk ledare i honom.

Hans ideologiska tal där han sa precis sådant som ombuden vill höra lyckades entusiasmera och tända hopp. Men nu ska Håkan Juholt ut i den konkreta, politiska verkligheten. Och där saknar Socialdemokraterna fortfarande en politik för jobben, för företagandet. Nu måste han svara på frågor om energipolitiken och om skatterna. För hur många gånger Håkan Juholt än säger orden social demokrati eller slänger sig med citat från sin älskade rockmusik så kan han inte dölja att partiets politik just nu spretar åt alla möjliga håll. Att vinna tillbaka väljarna är inte så bara, även om ombuden säkerligen drömt ljuva drömmar om 40-procentnivåer under helgen.

Det blir inte lätt för Juholt –som å andra sidan har en stor fördel. Han ska nämligen ut och debattera mot en regering som känns loj och han ska möta en statsminister som tycks ivrig att förvalta i stället för att driva aktiv politik.

Förhoppningsvis kan en vitamininjektion i form av Håkan Juholt, med ett entusiasmerat parti i ryggen, vitalisera den svenska politiska debatten och få regeringspartierna att skärpa sig.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons