Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt får passa sig…

Annons

Det har gått ett par månader sedan Håkan Juholt valdes till ledare för Socialdemokraterna. Det råder ingen brist på hurtiga utrop om partiets politik – men någon stabilitet om färdriktningen finns inte.

Kompassnålen snurrar vilt. Märkligt nog tycks det inte påverka opinionen eftersom Socialdemokraterna står kvar på den nu etablerade nivån och till och med ökar någon promille efter hand.

Juholt lovade tidigt att utvärdera pensionssystemet – ett löfte som hade naiva drag. Pensionssystemet har fem partier bakom sig och ska det ändras krävs mera än att Juholt har fått för sig att han kan sätta igång med det. Var har karlen varit under de år pensionssystemet debatterats och lagts fast?

Fastighetsskatten har Juholt också gett sig på under sina partiledarmånader. Han har hävdat att det måste finnas en bättre modell. Det är möjligt men boende är den största investering hushållen gör. Där kan det inte ske förändringar så fort man byter majoritet, undervisade partiets ekonomiske talesman Tommy Waidelich sin partiledare och därefter har saken försvunnit ur debatten.

Den senaste fadäsen är Juholts uttalande i Libyenfrågan. Juholt har paradpratat en del om att Sverige tar sitt ansvar i krisen där men sedan lämnar vi och någon annan får ta vid. Inte heller inom socialdemokratin har man kunnat hålla tyst utan kritiken mot detta har varit ganska besk varvid Juholt funnit det för gott att backa. Tar man hem Gripenplanen kan man tänka sig andra insatser – vi har en stor verktygslåda. Det Juholt efter hand kommit fram till är marina insatser för att bevaka att vapenembargot efterlevs. Än en gång är kritiken inte nådig men Juholt hävdar att den här linjen är väl genomtänkt och ligger i linje med vad han sagt länge.

Juholt får passa sig. Han ligger snubblande nära den gräns där han blir driftkucku. Än slank han hit och än slank han dit.

Tord Bergkvist

Mer läsning

Annons