Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt och girigheten

/
  • Ljuger Juholt? I så fall blir hans tid som partiledare för Socialdemokraterna rekordkort.

När Mona Sahlin avgick som partiledare för Socialdemokraterna började partiets valberedning med att ta fram en kravprofil på vad man letade efter hos den person som skulle ta över.

Annons

Att personens ledarskap prövats inom partiet, goda kunskaper och goda kommunikationskunskaper, förmåga att samla partiet och att bygga ett starkt lag fanns högst på önskelistan.

Sedan dess har Juholt misslyckats på punkt efter punkt. Efter de senaste dagarnas Juholtgate, där besvärande detaljer nu hela tiden avslöjas om de hyresbidrag han felaktigt fått, hänger hans framtid i partiet på en skör tråd.

Juholts ledarskapskunskaper har prövats och underkänts. Hittills har han haft synnerligen svårt att ena partiet. Den senaste tidens arbete med skuggbudgeten är bara ett exempel på hur splittrat partiet är. Beskeden om vilken politik som ska föras dröjer fortfarande och Juholt gjort alltför många populistiska, ogenomtänkta uttalanden (Libyeninsatsen till exempel) för att den efterlängtade vändningen skulle komma.

Laget som Juholt byggt omkring sig är svagt, för att inte säga amatörmässigt. Man tycker nästan synd om den ekonomiskpolitiske talespersonen Tommy Waidelich som när han ställs mot finansminister Anders Borg känns som en osäker ungdomsförbundare som blir försiktigt uppläxad av den mer erfarne politikern.

Under helgen har det fortsatt att avslöjas detaljer kring Håkan Juholts privatekonomi och även om stödet för Juholt till en början verkat vara massivt inom partiet började det komma en del försiktig kritik under söndagen.

”Det här blir en ny tobleroneaffär”, konstaterade riksdagsledamoten och partistyrelseledamoten Pia Nilsson till Aftonbladet som gjort en rundringning.

Det är dock att förminska betydelsen av Juholts agerande. Tobleroneaffären var en struntsak. Det här handlar om något helt annat.

Reglerna är tydliga. En riksdagsledamot har rätt till ersättning för sin halva av hyran för bostaden om han delar den med någon. Håkan Juholt har en sambo men tog ändå emot bidrag för hela bostaden. Det rör sig om 160 000 kronor. Juholt (som har en månadsinkomst på 144 000 kronor före skatt) förnekade redan före helgen att han kände till reglerna och har lovat att betala tillbaka pengarna. Under helgen har det dock kommit uppgifter om att s-ledaren skulle ha fått en varning om felaktigheterna redan 2009. Detta dementerade han kraftfullt i en TT-intervju på söndagen.

För hans egen skull får man hoppas att han inte ljuger – då blir förmodligen hans tid som partiledare rekordkort. Men även om han talar sanning, att han inte förstod reglerna eller inte tänkte på att han fick för mycket bidrag, så är hans anseende skadat, inte minst i de egna leden.

Girighet stod inte med i valberedningens kravprofil.

För hans egen skull får man hoppas att han inte ljuger – då blir förmodligen hans tid som partiledare rekordkort.

Mer läsning

Annons