Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholts sista match?

/

Annons

Nu gräver medierna med tesked i gruset under den mark Håkan Juholt beträder. Ingen tveksam krona besparas allmänheten.Sannolikt matas medierna med skattkartor av S-ledarens fiender inom partiet.

På måndagskvällen hölls ett stormöte per telefon där partiets regionala och centrala maktkluster deltog, däribland partidistriktens ordförande. Ledamöterna skingrades i enighet om att ge fullt stöd till sin partiledare – bara för att på tisdagsmorgonen vakna till tonerna av en debattartikel i Svenska Dagbladet där den framträdande kommunalpolitikern Johanna Graf i Solna och fyra till riktade svidande avgångskrav mellan raderna.

På eftermiddagen följde sedan ånyo ett möte, med riksdagsgruppen, där nog som läget är nu den verkliga makten ligger.

Samtidigt som mötet pågick kom det första konkreta avgångskravet inifrån partiet, från S-kommunalrådet i Katrineholm – men med ännu bistrare miner än dagen innan uttalade det ledande partiskiktet alltjämt sitt stöd för partiledaren.

Ja, vad skulle de göra. Avsätta honom kvällen före riksdagens partiledardebatt?

På tisdagen tornade det upp sig till rena cirkusen av motstridiga uppgifter om vid vilken tidpunkt Juholt fick reda på att hans hyresersättning var fel, alternativt fick reda på att den kanske var fel, alternativt inte fick reda på nånting.

Bara en av alla märkligheter i sammanhanget är att bland de som uttalat sig återfinns Juholts egna assistenter, och de har dessutom inbördes inte samma bild av tid, rum, och händelser – och alla versionerna dementeras mer eller mindre sedan av riksdagsförvaltningens enhetschef.

Man höjer också på ögonbrynen inför en av verklighetsbeskrivningarna som ges, av partiets kommunikationschef Nina Wadensjö: att Juholt informerades i början av hösten om att han troligen har sökt för mycket i hyresbidrag, men att han ändå valde att fortsätta söka som han alltid gjort, för att "vara fullständigt ärlig".

?

Ärlig med vad och på vilket sätt?

Antagligen är det enda som nu kan bringa reda i härvan av alla påståenden den påbörjade brottsutredningen. Den skulle kunnat ha haft verkan att lägga "locket på", låta affären blekna med tiden, ge Juholt arbetsro och en chans att komma ut ur skärselden i triumf – om utredningen avför brottsmisstankarna.

Men som situationen nu eskalerat till finns kanske inte längre tid för partiet att invänta brottsutredningen. Man kan inte leva i limbo och vänta på att en partiledare som allt fler misstror eventuellt ska frias.

Därtill kommer ju, ej att förglömma, alla de sakpolitiska och ledarskapsmässiga frågetecknen som Juholt hunnit samla på sig på bara det halvår han tjänstgjort. På Libyenirrfärderna, budget-"huller-om-bullrandet", och på alla de merittyngda S-politikers huvuden som skuffats bort till förmån för glada amatörer, hade det kanske räckt med rent av en betydligt mindre droppe än saltade hyresräkningar för att bägaren skulle rinna över.

I dag kliver Håkan Juholt upp i riksdagens talarstol och för talan för landets största parti.

När han stiger ner är det kanske inte bara talarstolen han stiger ner ifrån.

David Nyström, GD

Mer läsning

Annons