Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaffe, korv och attack mot idrotten

/

De ideella föreningarna i Sverige spelar en stor roll för samhället, inte minst idrottsföreningarna. De erbjuder fritidssysselsättning och gemenskap. Olikheter – nationell eller social – kan överbryggas via idrotten.

Annons

Bollen är rund, oavsett vilket land du kommer från. Det svenska idrottslivet är unikt och värt att slå vakt om.

De mindre idrottsföreningarnas verksamhet bygger till stor del på frivillighet, på att mammor och pappor kan ställa upp med att sitta i styrelsen eller vara ledare eller funktionärer.

Några betydelsefulla kronor till pojk- eller flicklagets verksamhet får man inte sällan genom att stå och sälja kaffe, bullar och korv på A-lagets matcher och Sverige har hittills undantagit ideella och allmännyttiga föreningar från momsplikten – ett undantag som nu hotas.

I EU finns en graverande oförståelse (eller ett ointresse?) för den svenska idrottsrörelsen och dess betydelse för samhället. Föräldrar som står i pausen på matcher och säljer kaffe, bullar och varm korv gör det inte för egen vinnings skull. De gör det för att laget ska få in några kronor. Att verksamheten är momsbefriad är logiskt. Den är ideell och inte affärsdrivande. Men EU ser inga undantag från sina omhuldade regler och säger nej till att Sverige har momsbefrielse för den typen av verksamhet. Regeringen har lovat att kämpa och landets idrottsklubbar har några dagar till på sig att lämna synpunkter.

Mammor och pappor som säljer korv och skjutsar till matcher gör det för att deras barn ska få möjlighet att idrotta, ingenting annat. Så gott som varenda framgångsrik idrottare i Sverige är en produkt av den för Sverige så betydelsefulla och unika idrottsrörelsen. Fotbollsspelarna i Allsvenskan har förmodligen fortfarande sina mammor och pappor på läktaren, (skillnaden är att de knappast behöver sälja korv i pausen längre).

Om undantaget från momsreglerna tas bort kommer korven och kaffet att bli dyrare såklart. Det går förmodligen att stå ut med för de flesta men det stora hotet är egentligen att ökat krångel och administrativt arbete med att redovisa och betala in moms kommer att skrämma bort de frivilliga insatser som klubbarna är så beroende av. Finansminister Anders Borg har lovat att ta strid med EU in i det sista. Det är en match han måste se till att vinna.

Den i särklass största sporten i Sverige, liksom i resten av världen, är fotbollen som nu skakas av flera huliganskandaler på kort tid. Senast var det Skånederbyt mellan Malmö och Helsingborg som avbröts sedan Helsingborgs målvakt Pär Hansson först fått en smällare kastad på sig och därefter blev attackerad av en 18-åring Malmöhuligan.

Har alla de ideellt arbetande mammorna och papporna stått vid vindpinade fotbollsplaner och sålt ljummet kaffe gjort det för att deras söner – när de eventuellt tar sig upp i de högre divisionerna – ska riskera att bli skadade av kriminella idioter? För kriminella idioter är vad de är. Såg någonstans att 18-åringen som attackerade Pär Hansson kallades fotbollssupporter, ett ord som alltför ofta används i samband med fotbollsvåldet.

Tillåt mig tvivla på att huliganernas agerande härrör från en livslång kärlek till sporten. Tillåt mig tvivla på att de läser alla tabeller eller följer varenda fotbollsliga i hela Europa eller tränar favoritspelarens signumdribbling i timmar. Nej, så är det inte förstås. Det handlar om personer som har hittat ett sammanhang där de kan slåss. De är kriminella och ska behandlas därefter. För det är ju så här, i förlängningen attackerar faktiskt inte huliganerna bara motståndarnas spelare utan hela idrotten. Inte minst alla fotbollsmammor- och pappor.

Det gör i alla fall mig förbannad.

Mer läsning

Annons