Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kårobligatoriet avskaffat!

Annons

trettiofem år har föreningsfriheten för studenter utretts. Man skulle kunna tycka att det inte skulle vara så förfärligt svårt - för varför har just studenter varit tvungna att vara med i förening för att få utföra sitt värv?

I veckan kommer regeringen att fatta beslut om att kårobligatoriet ska avskaffas från 1 juli 2010. Det var på tiden. Det råder faktiskt föreningsfrihet i Sverige.

Studentkåren på Högskolan i Gävle förlorar i och med beslutet fyra femtedelar av sin budget.

med förslaget att garantera nuvarande kårstruktur 105 kronor per student. Detta som kompensation för förmodade tappade medlemsavgifter. Regeringen motiverar summan med att kårer, framför allt nationer, i dag äger fastigheter och förvaltar ett kulturarv. Så må det vara. Men just de kårer som har ett rikt kulturutbud för sina medlemmar är förstås de som även utan tvång skulle klara sig.

ytterst välkommet beslut. Men det hade varit bättre att låta studenter organisera sig bäst de förmår och ge statliga bidrag först när det absolut behövs. Att utgå från att landets studenter bokstavligen skulle supa bort ett fyrahundraårigt arv är nästan lika förmyndarmentalitet som – just – kårobligatoriet.

Mer läsning

Annons