Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesiska

Regeringen har beslutat sig för att införa kinesiska som valbart språk i grund- och gymnasieskolan.

Annons

Syftet är vällovligt. Kina är redan världens näst största ekonomi. När kinesiska konsumenter blir allt rikare kommer svenska företag att ha goda exportmöjligheter. Och även om vi svenskar ofta berömmer oss av våra goda kunskaper i engelska pekar företagen på stora svårigheter i att få tag på anställda med kompetens i andra främmande språk.

Frågan är dock hur mycket eleverna hinner lära sig. Det amerikanska Foreign Service Institute har gjort en lista över hur lång tid det tar att lära sig olika språk för modersmålstalare av engelska. Enligt deras bedömning krävs det cirka 600 timmars studier för att uppnå yrkesmässig färdighet inom de språk som ligger engelskan närmast, som svenska och franska. Det motsvaras ungefär av att läsa ett språk på högstadiet och vidare på gymnasiet.

Kinesiska, å andra sidan, kräver 2 200 timmars studier. Ordförråd, grammatik och skriftsystem är helt skilda från västeuropeiska språk. Jämfört med exempelvis tyska kommer eleverna bara att få grundläggande kunskaper i kinesiska.

Att erbjuda kinesiska i skolan kan dock locka eleverna till vidare studier. Och att bygga ut undervisningen i kinesiska är en förutsättning för att fylla framtidens behov. Men det krävs också att språkkunskaper blir en större merit på arbetsmarknaden. Företagen säger sig ropa efter språkkunnig personal, men humanister har svårt att få kvalificerade jobb. Om språkkunskaper börjar visa sig på lönebeskedet märks det snart också på antalet studenter.

David Ekstrand

Mer läsning

Annons