Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimattänk i mataffären

/
  • Närproducerad mat är inte alltid det mest klimatsmarta valet. Att odla svenska tomater i växthus kräver till exempel massvis med uppvärmning. Då kan en importerad, sydeuropeisk tomat vara att föredra.

Även om den goda viljan och omsorgen om miljön inte saknas är det inte alldeles enkelt att veta vilken mat man ska köpa. Svenskt och närproducerat klingar positivt.

Annons

Det betyder korta transporter, bättre djurskyddsregler och återhållsammare besprutning än på en del andra håll. Men närproducerad mat är inte nödvändigtvis det mest klimatsmarta. Problemet är bekant men framhålls i en ny rapport från Kommerskollegium.

Svenska tomater som odlas i växthus kräver massvis med uppvärmning. Därför kan det på vintern vara bättre att köpa sydeuropeiska tomater trots att transporten hit orsakar en del koldioxidutsläpp. Tulpaner från Kenya påverkar förmodligen av samma skäl klimatet mindre än tulpaner från Holland. Transportsätt är också ofta avgörande för vilka produkter som är bäst ur klimatsynpunkt. Båt är överlag bättre än flyg och tåg förstås bättre än lastbil.

Häromdagen lanserades för första gången klimatmärkt svenskt nötkött från en gård på Gotland. En lång rad regler kring energianvändning, foder, avfallshantering och mycket annat gör att produktionen genererar mindre utsläpp av växthusgaser än annan köttproduktion. Det är förstås utmärkt, och helt säkert kommer många gårdar att följa efter. Ändå är det avgjort mest klimatsmarta att kraftigt minska sitt köttätande.

För konsumenten kan det kännas hopplöst. Hur vet man vilken mat som odlats och transporterats på klimatsmart sätt? En ekologisk märkning är ju inte nödvändigtvis detsamma som att varan är det mest klimatsmarta valet.

Men den som nöjer sig med en beskedlig köttkonsumtion och avstår från svenska grönsaker odlade i växthus på vinterhalvåret gör åtminstone två viktiga saker rätt.

Susanna Birgersson, GD

Mer läsning

Annons