Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommer aldrig igen

/

Annons

För kultur och fritid i Gävle väntar tuffa besparingar och därmed drabbas såväl kulturverksamheten som idrotten i kommunen.

Det förslag som sticker ut mest och som kommer att orsaka mest debatt är det om att skära väsentligt i symfoniorkesterns budget. Konsekvensen av nedskärningen skulle enligt konserthuschefen Beryl Lunder bli att antalet musiker måste minskas till den grad att orkestern i framtiden blott blir en kammarorkester.

Sparförslaget från Kultur- och fritidsförvaltningens tjänstemän är långt ifrån beslut och är förstås, som sådana förslag alltid är, delvis ett sätt att provocera fram en reaktion, eller kanske mer pengar. Och debatt är att vänta, symfoniorkesterns vara eller icke vara engagerar alltid och tveklöst finns det de som mer än gärna skulle rusa till beslut för att lägga ner orkestern, den är ju en tung, årlig utgiftspost för kommunen.

I en situation där kraftiga besparingar är av nöden vore det förstås enkelt att skära bort det dyra och elitistiska och satsa på gräsrotsverksamhet. Men sanningen är att de båda inte är varandras motpoler utan kommunicerande kärl. Istället för att tvingas lyssna på hur somliga debattörer upphöjer den egna smaken till Gävles kulturella norm eller hur kulturvänsterns kvalitetsrelativism drivs till sin spets vorde det önskvärt med en vettig diskussion om hur Gävle ska kunna rymma såväl folklig amatörkultur som finkultur av högsta kvalitet.

Gävles symfoniorkester fyller (precis som stadens idrottsliga elit, Brynäs IF) hundra i år. Hade Gävle inte haft en symfoniorkester hade kommunen inte skapat en.

Skulle orkestern läggas ner kommer den troligtvis aldrig tillbaka.

Att lägga ner symfoniorkestern är ett vanligt populistkrav. Sverigedemokraterna har krävt en nedläggning såklart men även politiker från andra partier muttrar emellanåt över kulturelitism och att kulturintresserade själva borde betala för sina – icke folkligt förankrade – intressen.

Det gäller att hålla sådan populism stången.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons