Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunala undanflykter

De bägge lärarfacken drog under våren i gång en kampanj med målet att höja lärarnas ingångslöner med 10 000 i månaden.
Utbildningsminister Jan Björklund har, med rätta, hållit sig avvaktande. Skolan är ett kommunalt ansvar. Lite oväntat kan löneuppropet dock få draghjälp – från Norge.

Annons

Enligt Håkan Carlsson, pressansvarig vid Lärarförbundet har norska kommuner börjat rekrytera direkt vid svenska lärarhögskolor.

Störst kan lärarflykten bli i gränskommuner. I värmländska Årjäng uppger åtta av tio förskollärare och sex av tio grundskolelärare att de skulle kunna tänka sig att arbeta i Norge.

Och i grannlandet tjänar lärarna, just det, mellan 10 000 och 15 000 kronor mer i månaden.

Kommunalrådet i Årjäng, Katarina Johannesson, C, menar att kommunen aldrig kan tävla med lärarlönerna i Norge och inte heller kan gå i bräschen för lärarlönerna. Det finns inget som hindrar enskilda kommuner att höja lärarlönerna kraftigt, men det skulle kosta och ske på bekostnad av annan verksamhet. I det läget är det bekvämare att ropa på nationella satsningar, trots att det är kommunalskatten som ska finansiera skolan.

Det är fullt förståeligt att prioritera till exempel satsningar på äldreomsorg framför höjda lärarlöner, men i så fall ska man inte samma andetag haspla ur sig floskler om att man satsar på skolan. De svenska kommunalråden vill både ha och äta kakan.

Därför låtsas de att problemet är olösligt. Det är det inte.

Lärarlönerna kan höjas, men det kostar

Karl Rydå

Mer läsning

Annons