Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen blott ett offer?

Skuldfrågan i förskingringshärvan följer ett dubbelspår. Å ena sidan har vi kriminalspåret.

Annons

Den som utfört förskingringen ska hittas och lagföras, å andra sidan har vi den aktör som bidragit till att möjliggöra förskingringen. För även om det förtjänar att påpekas att den som begår ett brott i första hand är att klandra kan det ibland finnas förklaringar till varför ett brott har begåtts. Som att tillfället kan göra tjuven.

Det var dock med stigande häpnad som jag lyssnade på kommunalrådet Carina Blank, S, under presskonferensen på tisdagseftermiddagen om den misstänkta 20-miljonersförskingringen på Borgarskolan i Gävle och den granskning som Ernst & Young gjort för att utreda vad som möjliggjort att förskingringen kunnat pågå under så lång tid utan att upptäckas. Rapporten är en drygt 20 sidor lång totalsågning.

Några av punkterna i rapporten:

– Man har vid budgetering inom förvaltningen utgått från föregående års resultat vilket har skapat utrymme för upprepade felutbetalningar år efter år.

– En och samma person har kunnat hantera både upplägg och ändring av fasta data i leverantörsregistret, samt sammanställa utbetalningsförslag och skicka dem direkt till betalning.

– Budgeteringen inom förvaltningen Utbildning och Arbete har gjorts på olika sätt på olika skolor.

I rapporten står det ”omfattande brister i nämndens interna kontroll rörande kontrollmiljö, riskhantering, kontrollaktiviteter och uppföljning.”

I klartext: Gävle kommuns rutiner på det ekonomiska området är urusla och den misstänkta tjänstemannen på Borgarskolan har mer eller mindre helt ensam kunnat styra och ställa över budgeten (cirka 40-45 miljoner kronor per år).

Därav min häpnad.

För Carina Blank erkänner förvisso brister i Gävle kommun, men vill hellre förflytta fokus till den misstänkta brottslingen. ”Gävle kommun är ett brottsoffer”, säger hon och radar upp alla som jobbar inom kommunen som det är synd om och och påpekar dessutom – mellan Ernst & Young-representanten radar upp punkt efter punkt med kritik – att man måste betänka att en grund för att detta har kunnat ske är att förvaltningen har haft ett mycket stort förtroende och levererat verksamhet som är i toppklass i landet.

”Vi ska inte slänga ut barnet med badvattnet”, säger hon.

Ansvarsfrågan försöker hon och övriga från kommunen ur. ”Det är omöjligt att tillskriva sig något ansvar för att göra uppföljningar på verksamhetsnivå.”, säger Carina Blank.

Nej, varken jag eller någon annan hade väl väntat oss ett hundraprocentigt påtaget ansvar. Som påpekas av revisionsfirman vilar ansvaret tungt på flera instanser i kommunen. Men det hade varit på sin plats med ödmjukhet inför kritiken och en tydligt uttalad ambition att riva upp himmel och jord, lyfta på varje sten och göra en total genomgång av hela kommunens verksamhet i syfte att säkerställa att något sånt här aldrig, aldrig mer händer. Kanske rent av en ursäkt till elever, personal och skattebetalare.

Offermentaliteten hade jag däremot gärna varit utan.

Mer läsning

Annons