Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten och lagen

Annons

Det ska bli ändring på Konstfack, lovade rektor Ivar Björkman på tisdagen. Konsthögskolan ska skärpa de etiska riktlinjerna och utbilda lärarna i hur man hanterar projekt som är juridiskt och etiskt komplicerade. Konstfack ska också bjuda in andra konsthögskolor för diskussioner.

Det är klokt tänkt. Men det lär inte sätta punkt för debatten.

Förslagen fick snabbt mothugg av Måns Wrange, rektor för Kungliga konsthögskolan, Mejan. I P1-Morgon på tisdagen varnade Wrange för att skärpta etiska regler kunde leda till en skrämmande utveckling med ”genomreglering” och ”självcensur”:

”Man kan förebygga konstskandaler som man förebygger brott, men vad får det för konsekvenser för ett fritt och öppet samhälle?”

Visst har det förekommit övertoner på båda sidor i debatten. Förslag om att dra in skattemedlen till Konstfack eller att lägga ned alla konstutbildningar kan knappast tas seriöst.

Men risken för att skärpta riktlinjer skulle hämma konsten är också överdriven. Någon form av etisk debatt och självreglering finns i de flesta kreativa verksamheter.

Dessutom pågår en högskoleutbildning endast under några få år.

Konstnärerna som utexamineras från Konstfack eller Mejan har förhoppningsvis långa karriärer framför sig.

Om de sedan vill utforska lagliga och etiska gråzoner i sitt konstnärskap kan de självklart göra det – givet att de är beredda att ta konsekvenserna av sina handlingar.

Mer läsning

Annons