Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstigheter

/

Annons

Skandalen kring svenskt deltagande rörande en vapenfabrik i Saudiarabien påminner om tidigare skumraskaffärer genom att ju mer de närmast inblandade uttalar sig, desto fler konstigheter dyker upp.

När försvarsministern söker skylla allt på FOI bör han självfallet polisanmäla myndighetens chefer, i första hand för trolöshet mot huvudman. Men varför gjorde Tolgfors inte detta redan för två år sedan när brottet i så fall begicks? Det är ytterst ovanligt att statsråd riktar hårda anklagelser mot namngivna tjänstemän, i det här fallet i en myndighet direkt underställd hans eget departement. Har han gjort detta utan att först sätta sig ner med vederbörande för att få höra deras version?

KU, och partierna som ingår där, har enbart uppgiften att granska statsrådens handlande. Om FOI-ledningen ska straffas måste den ha rätten få sin sak prövad i just domstol. Tolgfors kan inte uppträda som både åklagare och domare.

Om Tolgfors ansåg att FOI gjorde allvarliga fel, på vilket sätt informerade han övriga i regeringen, och även i oppositionen, om detta? I regeringen har handelsministern ansvar för frågor om vapenexport. Hur kan det då komma sig att det är Tolgfors närmaste man som rest till Saudiarabien tillsammans med personer från FOI för överläggningar med saudierna? Och hur kommer det sig att uppslaget att starta ett bulvanföretag tycks ha kommit från försvarsdepartementet? Hur nära kontakt hade Tolgfors med handelsministern?

Moderaterna, Socialdemokraterna och Centern anser att det är rätt av Sverige att exportera vapen också till diktaturer som kränker mänskliga rättigheter. Så länge lagen inte skärps är detta tydligen möjligt. Statsministerm säger fortfarande att sådan export ligger i Sveriges intresse.

Ett mysterium måste dock klaras ut. Regeringen Persson ingick 2005 ett avtal med diktaturen i Saudiarabien om vapensamarbete. Försvarsdepartementet samarbetade sedan nära med FOI om hur det skulle gå till. Varför är samma departement sedan kritiskt att FOI gjorde det som det uppmuntrades att göra? Exakt vad var det som FOI gjorde fel?

Mer läsning

Annons