Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korruption i Sverige

Annons

Regeringen tillsätter nu en utredning för att kartlägga korruptionen inom kommuner och landsting. Det är den effektive finansmarknadsminister Peter Norman, M, som vill ha en bild av läget.

Målet är nolltolerans mot korruption.

I det här landet kan som bekant ett par paket Toblerone på statens bekostnad vålla svarta rubriker. Så att städat, dammat och putsat är ett ideal vet vi alla. Korruption i det lilla vaktar vi noga på. Det finns ju dock andra nivåer. Det är svårare att hålla rent när företag och till med staten och myndigheter börjar jobba med mutor.

Vi inbillar oss kanske att Sverige inte sysslar med mutor. Det är nog sant att korruptionen är liten i landet men den finns dock och det gäller att hålla efter; i alla sammanhang där det går att göra pengar vi sidan om försöker en del också göra det.

Vad som fått Peter Norman att sätta igång en utredning nu framgår inte av beskedet från regeringen men det är naturligtvis inte svårt att gissa att de fräcka korruptionsaffärerna i Göteborg och nu senare vid bygget av nationalarenan i Solna är utlösande faktorer.

Men affärer av skilda slag i skydd av skumrask förekommer litet varstans. Ett planklass hit och ett lass tegel dit är inte ovanligt, för att nu ta ett par exempel. Och inredningar förflyttas gärna utan äkta kvitton när man ska göra upp affärer som ligger utanför ramarna.

För myndigheter är det förstås omöjligt att kunna hålla helt rent från sådana affärer och ingen kan väl heller säga hur korruptionsläget är i detalj. Bästa korrigeringen ligger i att konkurrenter tipsar om vad som sker.

Vi är inte vana vid att acceptera korruption. I många andra länder är korruptionen omfattande och också i dag säljs krigsmateriel med korruption som smörjmedel. Flygplan och tåg måste köra igenom korruptionsvallar innan de hamnar bos beställaren.

Att det är så här har sin förklaring i att i många länder är de politiska positionerna osäkra och det gäller att ta hem sin personliga vinst medan det går. I dessa länder ligger det ingenting omoraliskt i att resonera på det viset.

Vi ska vara glada att vi oftast får stopp på sådant och att korruptionen hos oss tycks vara liten. Därför finns det skäl att försöka kartlägga korruptionen så långt det går.

Tord Bergkvist

Krönikör

tord.bergkvist@bredband.net

Mer läsning

Annons