Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korruption på kommission

Annons

Den maltesiske EU-kommissionären John Dalli tvingas avgå, sedan en rapport från EU:s antikorruptionsbyrå Olaf visat att han känt till, men förtigit, en affärsmans försök att ta betalt för att anordna ett möte mellan Dalli och det svenska tobaksföretaget Swedish Match.

Som kommissionär med ansvar för hälsofrågor var Dalli drivande i arbetet med ett nytt tobaksdirektiv. Det gjorde det naturligtvis intressant för Swedish Match, som strävar efter ett slut på EU:s förbud mot försäljning av snus, att vilja ha en dialog med honom.

Det hedrar Swedish Match att man, till skillnad från vissa andra svenska företag, väljer att anmäla misstänkta mutförsök i stället för att betala. Samtidigt har affären väckt vissa frågor även om Swedish Matchs agerande. Enligt maltesiska medier erbjöd sig företaget att betala pengar till affärsmannen för ett informellt möte med Dalli.

Att betala någon för att påverka opinionen i en viss fråga behöver inte vara olämpligt. Det är så PR-branschen fungerar, på gott och ont. Men beslutsfattarna ska inte låta sig påverkas av om de själva eller deras bekanta får pengar.

Om Swedish Match kunde tänkas ha värdefulla synpunkter på arbetet med EU:s tobaksdirektiv borde John Dalli givetvis ha låtit inhämta dessa synpunkter, utan krav på motprestation. Att vänta på att företaget skulle betala pengar till en bekant innan ett möte kunde ske är djupt otillbörligt.

Och vad den maltesiske affärsmannen dessutom verkade antyda var att hans inflytande över Dalli var av det slaget att om Swedish Match betalade rätt summa pengar till affärsmannen så skulle företaget få de lagändringar det ville ha.

Det är nu upp till maltesiska åklagare att pröva om John Dallis agerande har varit brottsligt.

David Ekstrand

Mer läsning

Annons