Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krafttag mot ockrarna

/
  • Hur desperat man än är - oseriösa snabblån med hutlösa räntor är ingen lösning.

Annons

Konsumentombudsmannen kräver att snabblåneföretagen gör ordentliga kreditprövningar vid exempelvis sms-lån. Om företagen inte skärper sig kan de tvingas lägga ner.

Det är utmärkt. I konsumentkreditlagen, som infördes förra året just för att reglera de problem som uppstått kring snabblånen, fastslås tydligt att företagen måste kreditpröva presumtiva låntagare.

Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson konstaterar att de prövningar som görs i dag ofta är bristfälliga. Exempelvis kontrolleras inte alltid inkomstuppgifter.

En av fem som hamnar hos Kronofogden med sitt snabblån är under 25 år. Det stämmer väl överens med den bild de senaste årens larmrapporter har gett: många unga har svårt att hantera den egna ekonomin. Dyra mobilabonnemang är en riskfaktor, sms-lån en annan. Ungdomar startar vuxenlivet i skuldfällan.

I januari presenterade Lilla Aktuellt en undersökning som visar att allt färre svenska barn får vecko- eller månadspeng. Vart tredje barn – dubbelt så många som för femton år sedan – får istället pengar vid behov.

I ljuset av unga vuxnas skuldsättning är det oroväckande. Veckopeng har en viktig pedagogisk poäng, som är betydligt svårare att ta till sig på det teoretiska planet.

Men alla som hamnar hos Kronofogden med sms-lån är inte nykläckta studenter. Också gruppen kvinnor över 36 skiljer ut sig, säger Kronofogdens Janne Åkerlund till nyhetsbyrån TT. Här blir snabblån ett sista halmstrå, ett sätt att försöka lösa akuta ekonomiska problem.

I sina böcker Radhusproletärer och ombudskapitalister och Tryggare kan alla vara (båda från Timbro Förlag) visar Dick Kling hur dåliga vi svenskar är på att spara. Delvis beror det låga sparandet på att vi i decennier har sparat gemensamt, via skattsedeln och offentligt ägande. I Vattenfall och andra statliga storföretag har vi gott om pengar, men fler än fyra av tio svenskar har mindre än 40 000 kronor på det egna sparkontot. Två av tio har ett sparande på mindre än 10 000 kronor, och en av tio står helt utan sparkapital. Små olyckor – en trasig frys, ett oväntat kostsamt tandläkarbesök – kan med sådana marginaler bli stora problem.

När du lever på marginalen blir tips om att ha några månadslöner på banken ett dåligt skämt. Detta är en långsiktig politisk utmaning: att ge alla heltidsarbetande möjlighet att lägga undan ett sparkapital för sämre tider.

Men på kort sikt måste vi se sanningen i vitögat, och inse att oseriösa snabblån med hutlösa räntor – hur desperat man än är – inte är någon lösning.

Konsumentombudsmannens krafttag mot ockrarna är en bra start.

Ida Thulin, GD

Mer läsning

Annons