Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramizar, fiiiina du

/

Att Facebook för många är ett ställe där man förmedlar en absurt tillrättalagd bild av sig själv och verkligheten är välkänt.

Annons

Alla vi som har Facebook känner igen dem, de där människorna som inte har ett problem i hela världen och som ständigt tycks ha underbara semestrar – det verkar i alla fall så när de tar bilder på stranden på sina egna brunbrända ben med havet i bakgrunden – och ordnar härliga middagsbjudningar. De där som har barn som alltid sover klockan halv åtta och som utan att knota kliver upp tidigt på morgonen och med jublande hjärtan åker till dagis och skola. De gillar också att lägga ut bilder på det välstädade (hörnet av?) hemmet eller på en perfekt komponerad middagstallrik tillsammans med immiga vinglas.

Nå, Facebook behöver förstås inte användas som motsatsen heller, som en slags social soptipp där man kastar ur sig alla sina aggressioner eller gnälligheter men frågan är om inte de glättigt tillrättalagda är värre. (Själv är jag väl en sån där mittemellan-personlighet på Facebook. Någon liten personlig grej ibland, en länk här, en bild där. Finns säkert någon som retar sig på detta svenska lagomläge också.)

Själv har jag på senaste tiden funderat över det speciella Facebookspråk som uppstått mer och mer – och som sprider sig även till andra forum.

Besynnerliga förkortningar, överdriven vokalanvändning, underliga nya ord. Ni vet, ”Sitter i solen med fiiiinaste familjen X – en perfekt kombo”. Självklart strösslat med hjärtan, liksom för att understryka exakt hur fiiiiiina familjen X är. Om någon har det jobbigt och skriver detta skickar gärna vännerna på Facebook också ”styrkekramar”. Eller ”kramisar”. Gärna med z, alltså ”kramizar” till ”fina du”, alternativt ”finaste du”. Och återigen hjärtan.

Men vem bryr sig om det där forumet? fnyser den Facebooklöse harmset. Nej, inte ska man väl tillskriva sociala forum alltför stor betydelse, men faktum är att Facebook är världens absolut största digitala mötesplats och har obegripligt många användare, bara i Sverige påstås det finnas 4,5 miljoner användare (800 miljoner i hela världen), och det människor skriver där snappas upp och sprids blixtsnabbt till mängder av människor.

Detta har om inte annat varit en tuff lärdom för mången makthavare som inte riktigt räknat med att deras verbala spyor på Facebook skulle läsas av så många. Och vissa arbetstagare har ju rent av fått sparken när de skrivit negativa kommentarer om den egna arbetsplatsen eller skällt på chefen på Facebook.

Så visst finns det anledning att fundera en hel del över Facebooks inflytande.

Mer läsning

Annons