Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen i dåligt sällskap

/
  • Visste UD att en munter kung tänkte hänga en medalj runt halsen på diktatorn kung Abdullah?

Annons

I tisdags anlände kung Carl Gustaf och drottning Silvia till Saudiarabiens huvudstad Riyadh. I fredags delade kungen – i egenskap av att han är hedersordförande i World Scout Foundation – ut förtjänsttecknet Bronsvargen till landets diktator kung Abdullah. På ett uppslag i måndagens Aftonbladet ses ett leende kungapar tillsammans med kung Abdullah i hans residens.

Sverige och Saudiarabien har diplomatiska förbindelser och att företrädare för Sverige träffar saudiarabiska diton är inte konstigt. Även om kvällstidningarna låtit antyda att ingen på UD känt till att kungen åkt till Saudiarabien är det förstås inte så att hovet skickar iväg kungaparet någonstans utan att informera UD.

Men visste UD att en munter kung tänkte hänga en medalj runt halsen på diktatorn? Hur kungaparet agerar på plats eller vad kungen ska säga är ju inte möjligt för UD att reglera, där vilar förhoppningarna på kungens eget omdöme. Och det har ju klickat förr. Vid ett statsbesök i Brunei 2004 uttalade sig kungen mycket uppskattande om sultanen av Brunei, Hassanal Bolikiah. ”Han har ju en kollosal närhet till folket”, sade kung Carl Gustaf då om mannen som styr sitt land via dekret och där politiska partier är förbjudna.

”Vi vill ha en bättre värld. Scouterna engagerar sig för rättvisa, miljö och medmänsklighet. Vi bryr oss både lokalt och globalt.” Så står det på scouternas hemsida om organisationens grundläggande värderingar.

Men uppenbarligen kan företrädare för vidriga diktaturer ändå få förtjänsttecken från organisationen. Det är ett mysterium. Hur tänker scoutrörelsen när de ger en av världens värsta diktatorer ett förtjänsttecken? Är det standardförfarande inom rörelsen? Bronsvargen ska ges till dem som gjort scoutrörelsen ”enastående tjänster”. Det är sannerligen oklart hur kung Abdullah har lyckats med det, scoutrörelsen torde inte vara livaktig i det slutna landet. Pengar kanske? För rik är han ju onekligen, kung Abdullah.

Det skulle vara intressant att veta hur scoutrörelsen resonerat. Finns det stadgar och regler som tvingar organisationen att ge förtjänsttecken till alla som uppfyller vissa kriterier, oavsett deras bakgrund? Särskilt stolt över att ha gett honom bronsvargen verkar inte scouterna vara, det går nämligen inte att hitta så mycket som en rad på World Scout Foundations hemsida om utmärkelsen. Däremot verkar det saudiarabiska hovet nöjt som dragit rejält på nyheten.

Från UD-håll är man heller inte särdeles bekymrade om kungens förehavanden.

”Vi har diplomatiska förbindelser med Saudiarabien. Jag ser inte vad problemet skulle vara”, säger UD:s presschef Anders Jörle till Expressen.

Tja, det finns ju onekligen några problem med Saudiarabien.

Häromsistens meddelade kung Abdullah att kvinnor i landet äntligen ska få rösträtt. Den kvinnliga rösträtten kommer kanske att få en viss symbolisk betydelse men kvinnornas röster kommer att bli lika verkningslösa som männens, för någon betydelse har valet inte. Kungens makt är total och kritik mot kungafamiljen, regeringen eller islam är inte tillåtet. Fackförbund är förbjudna liksom politiska partier eller att demonstrera. Vidare bestraffas homosexualitet med döden och kvinnor får inte gå utanför hemmet utan att ha en manlig övervakare. Kvinnor får inte resa själva och inte köra bil, den kvinna som ertappas bakom ratten straffas hårt. För några dagar sedan dömdes en kvinna till tio piskrapp för att ha kört bil.

Bara för att nämna några små problem med Saudiarabien och dess envåldshärskare.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons