Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvacksalveri på prov

Annons

Christer Fuglesang lär ha överlevt ett av de mest makabra av alla jippon under Almedalsveckan: ett kollektivt självmordsförsök.

Förhoppningsvis också det cirka tiotal lärare och forskare med kopplingar till föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) , som svalde stora mängder sömnmedel, tio gånger mer än rekommenderad dos.

Det så kallade sömnmedlet, Coffea Alfaplex, är nämligen tillverkat enligt homeopatiska metoder. Enligt VoF består det av koffein utspätt tio miljoner gånger, mjölksocker samt bindemedel. Det är knappast särskilt hälsofarligt. Inte sömnframkallande heller.

Man skulle kunna skratta åt det hela, om det inte var för att det finns en utbredd lockelse för de alternativa ”läkemedlens” mystik. Många vill hellre tro på vidskepelse än på den vetenskapliga medicinen.

Alternativmedicinen är inte alltid harmlös. I bästa fall ger den en placeboeffekt. Men det händer också att naturläkemedel är direkt skadliga.

Än värre är det förstås om patienter väljer bort effektiva behandlingar för att de förlitar sig på alternativ som inte är noggrant testade eller verkningslösa.

Mer läsning

Annons