Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnofrågor i SD-format

Sverigedemokraterna har svårt att locka kvinnliga väljare, en klar majoritet av partiets sympatisörer är män och de ledamöter som syns i riksdagsdebatterna är samtliga män.

Annons

Inte konstigt kanske, med tanke på att bara tre av 19 riksdagsledamöter för partiet är kvinnor.

Kanske är det så att de frågor som partiet profilerat sig på – invandring, invandring och invandring – inte tilltalar kvinnor i samma utsträckning.

Vad göra, tycks partiet ha tänkt och bildade därför ett kvinnoförbund.

Nu har det just fyllt ett år och antalet medlemmar har tredubblats (från 35 till 113 medlemmar).

På SD-kvinnornas hemsida går inte att hitta någonting om invandring eller mångkultur.

Dessa partiets hjärtefrågor lämnar kvinnoförbundet därhän och koncentrerar sig istället på andra frågor som ska locka kvinnor.

Enligt ordföranden Carina Herrstedt är tanken att SD-kvinnorna ska ”förtydliga, fördjupa och vidareutveckla partiets politik ur ett kvinnligt perspektiv”.

I Sverigedmokraternas värld innebär det – förutom att säga nej till kvotering, att avskaffa pappadagarna i föräldraförsäkringen och att sänka gränsen för hur länge kvinnor ska få göra abort till tolv veckor – att avskaffa internationella kvinnodagen eftersom den ”inte behövs”.

Carina Herrstedt jämför med kanelbullens dag och internationella skrattdagen som hon tycker är lika onödiga som en internationell kvinnodag.

Nu ska SD-kvinnorna jobba vidare och satsa på att genomföra föreläsningar och utbildningar.

Det verkar behövas.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons