Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor portas

Annons

I Iran ska 77 kurser på 36 olika universitet det kommande året bli enkönade, exklusiva för män. Det handlar bland annat om engelsk litteratur, kärnfysik, affärledning och arkeologi. The Oil Industry University har helt bannlyst kvinnor.

Flera iranska parlamentariker har kritiserat beslutet och den kända människorättskämpen Shirin Ebadi, 65, anser att beslutet handlar om att försvaga feministrörelsen i landet och kräver nu en utredning av FN.

Landets vice minister för vetenskap och högre utbildning, Kamran Daneshjoo, säger att beslutet behövs för att skapa könsbalans. Andelen kvinnliga studenter är idag 65 procent och generellt har kvinnliga studenter under flera år fått högre betyg än sina manliga klasskamrater.

Men det handlar knappast om könskvotering för att jämna ut orättvisor, snarare handlar det om att försöka få tillbaka kvinnorna där åtskilliga styrande i landet anser att de ska vara, i hemmet. Äldre präster i den iranska regimen har blivit oroade över de sociala bieffekterna som den stigande intellektuella nivån hos kvinnor fått. Minskande antal födda barn och giftermål bland annat.

Utbildning är ett mäktigt vapen eftersom kunskap ger människor redskapen att göra egna val och skapa sig en framtid. Det är denna frihet som den iranska regimen vill begränsa för kvinnor.

Mer läsning

Annons