Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagligt med dubbelbestraffning?

Ska man kunna straffas flera gånger för ett brott? Nej, det strider mot rättstatens grundprinciper.

Annons

När ett straff väl har avkunnats och därefter avtjänats är brottet sonat. Detta fastslås också i Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som sedan 1995 är svensk lag, och som ratificerades av Sverige redan på 1950-talet.

I senaste numret av Magasinet Neo berättas om hur skattesmitaren Göran straffats två gånger för sitt brott. Det är inte helt lätt att uppbåda entusiasm för hans fall: Göran hade, när han blev påkommen, lurat staten på hela tre miljoner kronor. Men rätt ska ändå vara rätt.

Först och främst fick Göran naturligtvis betala Skatteverket de pengar han undanhållit statskassan. Därefter blev det böter – Skatteverket beslutade om ett skattetillägg på drygt en miljon kronor. Därmed torde saken kunna betraktas som utagerad. Men icke: ärendet lämnades till åklagare och såväl tings- som hovrätt dömde Göran till fängelse. Idag avtjänar han ett straff på två och ett halvt år.

I Högsta domstolen fastställdes Görans fängelsestraff med splittrade röster, tre mot två. Så tills vidare sitter Göran i fängelse, dubbelbestraffad. Han är inte ensam – varje år får ett hundratal svenska skattesmitare dubbla straff.

Det är inte orimligt att skattesmitare, när det handlar om stora belopp, döms till både fängelse och böter. Men domen bör avkunnas av en instans, inte flera.

I Europadomstolen står mer än 150 000 fall på kö. Visst kan Göran med flera dubbelbestraffade vända sig dit, men det kan ta många år att få ett besked. Bättre då att se över svensk lagstiftning.

Ida Thulin

Mer läsning

Annons