Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagom är bäst

Årets ”vanliga” influensa breder ut sig. I rapporteringen om dess utveckling nämns också fall av svininfluensa, tack och lov ­utan de svarta rubriker som följde den första epidemin och massvaccineringarna för ett par år sedan.

Annons

Det är bra. Influensautbrott måste hanteras och beskrivas med sans. Det har epidemiologer försökt framhålla från dag ett, med varierande genomslag.

I år gäller alltså att personer som tillhör riskgrupper ska vaccinera sig, som vanligt.

Fullt friska människor tål i de allra flesta fall att bli sjuka, låt vara att svininfluensan enligt uppgift orsakat att en tidigare frisk man avlidit. Någon dödlig epidemi kan man ändå inte tala om.

Det är lätt att med facit i hand kritisera Smittskyddsinstitutet och tillverkaren av influensavaccinet Pandemrix för att en grupp barn drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensan.

Det är en skandal som vi inte sett slutet på. Samtidigt måste den extremt ängsliga bevakning som pågick kring svininfluensan ifrågasättas.

En beklaglig konsekvens av massvaccineringsdebaclet är en ökad tendens till skepsis mot vaccin generellt, vilken hejas på av alternativmedicinföreträdarna.

Det vore mycket olyckligt om det framgångsrika vaccinprogrammet skulle tappa ytterligare acceptans.

Christer Gruhs

Mer läsning

Annons