Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landet upp- och ner

/
  • Våldsamma markbränder rasar i Australien, där värmerekord slogs i måndags. Samtidigt är landet ett av de som släpper ut mest växthusgaser i världen, så det lär inte brinna mindre i framtiden.

50,7 grader. Det är värmerekordet för en enskild plats i Australien, som sattes 1960, men kanske slås denna vecka.

Annons

Kontinenten som helhet upplevde sin varmaste dag någonsin i förrgår, då den genomsnittliga maxtemperaturen totalt nådde 40,33 grader. Den rådande hettan har nu tvingat statens meteorologiska institut att förlänga sin temperaturskala, där maxtemperaturen hittills har varit 50 grader Celsius.

Så det är inte konstigt att våldsamma markbränder rasar där just nu. Ironiskt nog förvärras dessa av tidigare års motsatta väderfenomen, de stora översvämningarna som följde på ett omfattande regnande. Det har gynnat den växtlighet som nu ger näring åt elden.

Bränder av större eller mindre dimensioner förekommer alltid under sommarmånaderna januari och februari i Australien, men vissa år blossar de upp till riktiga infernon. Vid den senaste storbranden i februari 2009 dog 173 personer – på en enda dag, ”den svarta lördagen”. Myndigheterna befarar att detta nu överträffas.

Totalt dog 210 i bränderna 2009. Det kan noteras att det är mer än tre gånger så många som enligt en FN-rapport 2005 kunde knytas till kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, 64 stycken. Den siffran är förvisso kraftigt omdebatterad, men en jämförelse med Fukushimaolyckan för snart två år sedan är mer slående. Skogsbränderna i Australien tog under tolv dagar hundra gånger fler liv än kärnkraftsolyckan i Japan.

Australien är ett land som borde vara ytterst intresserat av att hålla jordklotet lagom tempererat. Både för att undvika den värsta hettan som sådan, men också för att lindra alla andra extremväderfenomen som förvärras av ett varmare klimat (till exempel kontinuerliga skyfall).

I stället leder landets energipolitik i precis motsatt riktning – uppåt på Celsiusskalan.

Australien är ett av de länder som per capita bidrar till mest utsläpp av växthusgaser. Extra anmärkningsvärt är detta mot bakgrund av att landet hyser en stor del av världens uranreserver och exponeras för en enorm mängd sol och vind. Men man har valt att avstå helt från kärnkraft och låter sol- och vindkraft bidra endast med 0,3 procent av elproduktionen – tillsammans!

I stället har man valt att använda ett icke förnybart energislag – kol, som landet har i sådant övermått att det även efter den inhemska användningen räcker till att göra landet till världens främsta exportör av.

77,2 procent av Australiens elproduktion kommer från kol. Därefter följer naturgas med 13,8 procent. Tillsammans med en liten del olja står fossila bränslen för 92 (!) procent av elproduktionen, i ett land som antagligen skulle kunna både försörja sig själva på, och (om det vore tekniskt möjligt) även vara nettoexportör av, endast solenergi. Eller kärnkraft. Eller vindkraft.

Om ett slitet uttryck tillåts, så är världen verkligen upp- och ner där nere.

Mer läsning

Annons