Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledarduo i vänstern?

/

Annons

Sedan Vänsterpartiets valberedning meddelade sitt val har det sett ut att bli en säker seger för Jonas Sjöstedt i kampen om partiledarposten. Men såväl Rossana Dinamarca som Ulla Andersson har meddelat att de kvarstår som kandidater och det är uppenbart att allt fler inom partiet, med dess tydliga feministiska profil, känt missnöje med att det blivit en manlig kandidat.

Ulla Andersson har precis som Jonas Sjöstedt förespråkat ett delat partiledarskap, och det ser ut som om det kan komma att bli just så. En majoritet av partidistrikten vill ha den lösningen och den som i så fall troligtvis gör Sjöstedt sällskap är Ulla Andersson. Enligt en genomgång som Svenska Dagbladet har gjort förespråkar 13 distrikt delat ledarskap. Av dem vill nio se duon Sjöstedt/Andersson.

Vi är inte direkt bortskämda med partitoppar från Gästrikland.

Per Murén, välkänd företagsgrundare i Gävle och den första ordföranden i stadsfullmäktige, hade från tvåkammarriksdagens start 1867 ett frihandelsvänligt parti. Brukspatron Thore Petre från Gästrike Hammarby ledde från 1834 den liberala oppositionen mot Karl XIV Johan, men då fanns inte begreppet partiledare.

Anders W Jonsson kandiderade till partiledarposten i Centerpartiet men fick nöja sig med viceposten när partiet höll kongress tidigare i höstas. När partiet hette Bondeförbundet var Johan Johansson från Hudiksvall partiledare mellan 1922 och 1928. C H Hermansson, som blev kommunistisk partiledare 1964, föddes i Bollnäs.

Om Ulla Andersson blir den ena halvan av en partiledarduo i Vänsterpartiet blir det med andra ord första gången som en Gävlebo – eller gästrike för den delen – blir partiledare, åtminstone i dess moderna form.

Mer läsning

Annons