Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lex Carema

Annons

På måndagen markerade regeringen att den inte accepterar att äldrevård bedrivs på det sätt som framkommit att bolaget Carema gör på flera institutioner – samtidigt som ägare och ledning berikar sig med pengar som inte bara borde ha kommit verksamheten till del, utan även Skatteverket. Då, om inte förr, blir det fart på varje svensk regering, oavsett färg.

I Stockholm, där det skandaliserade äldreboendet Koppargården ligger, säger stadens borgerliga ledning upp avtalet med ägaren Carema, och stoppar alla upphandlingar av äldreomsorg tills vidare.

I Gävle har kommunen däremot goda erfarenheter av Carema, enligt kommunens omvårdnadschef Annmarie Sandberg som uttalar sig på nyhetsplats i GD. Och enligt en undersökning som Aftonbladet gjort finns inget privat äldreboende bland de 20 sämsta i landet.

Men det hjälper ju inte de gamla mammor och pappor som vanvårdas, oavsett om det sker på kommunala eller privata äldreboenden. Målet måste ju helt enkelt vara att inget äldreboende får ligga på någon 20-sämsta-lista.

På en snabbinkallad presskonferens på måndagen aviserade Anders Borg en stopplagstiftning som ska hindra ”aggressiva” ränteavdrag. Dessutom vill regeringen hindra vinst från skattefinansierad verksamhet från att lämna Sverige.

Efter Lex Maria och Lex Sarah, kommer kanske den nya lagstiftningen att i folkmun döpas till Lex Carema.

David Nyström

Mer läsning

Annons