Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig social mix

Annons

I fredags disputerade Siv-Britt Björktomta vid Göteborgs universitet på en avhandling som belyser den stora variationen mellan olika starkt patriarkala familjer som omfattar traditionella värderingar, har ett starkt oskuldskrav för döttrarna och lägger stor vikt vid familjens anseende och – heder. Problematiken, menar Björktomta, är så mångfacetterad att den inte bör trängas ihop i beteckningen hedersvåld.

Gemensamt för de elva flickor som studien är uppbyggd kring är att de kontrolleras i fråga om socialt umgänge och sexualitet. I något fall är begränsningen helt enkelt ett förbud att ha pojkvän. I andra änden av skalan finns hon som flydde från tvångsgifte i föräldrarnas hemland, tillbaka till pojkvännen i Sverige. När hon blev gravid försökte fadern knuffa henne framför ett tåg.

Många av de familjer som utövar detta slags kontroll eller våld befinner sig i något som i migrationsforskningen kallas det transnationella sociala rummet. Som ett partytält med öppningar åt olika håll, förklarar Björktomta. Relationen och kontakterna med till exempel släktingar i hemlandet, det svenska samhället eller landsmän i Sverige påverkar dynamiken i familjen och därmed förtrycket.

Våldsamma, dysfunktionella familjeband kan också samverka med den sociala kontrollen i en livsfarlig mix.

Susanna Birgersson

Mer läsning

Annons