Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-nostalgi

Annons

Frågan om vinster i välfärden är tacksam för den populistiska delen av vänstern. Det är lätt att säga att vinster inte ska få göras på verksamheter som är skattefinansierade. Detta samtidigt som man helt bortser vad det offentliga får för pengarna.
Det viktiga måste vara att vi får en bra utbildning, en god omsorg av barn och äldre och så vidare. Om det inte är vad vi får för pengarna som räknas, så måste vänstern rimligen tycka att kommunerna ska hålla sig med offentliganställda snickare som bygger och reparerar skolor och äldreboende, för annars kan ju en hantverkare – Gud förbjude – göra vinst på att snickra åt kommunen.
LO tog på tisdagen till orda i en debattartikel i DN och föreslog att privata företag i välfärdssektorn ska drivas av en "ickevinst-princip". Återigen fokus på vinst i stället för på kvalitet alltså.
Att inte tillåta företag att gå med vinst blir i praktiken detsamma som att förbjuda privata alternativ. För vem vill ta risken att starta eget, ofta genom att belåna sig, och ta upp konkurrensen med ett kommunalt äldreboende om möjligheterna att tjäna något på sin insats är noll och intet?
Därtill vill LO avskaffa lagen om valfrihetssystem (LOV) som garanterar brukarna valfrihet. Bort ska alltså möjligheterna för brukarna att välja utförare och för anställda inom välfärdssektorn att kunna välja mellan olika arbetsgivare, eller för den delen starta eget.
LO:s förslag blickar nostalgiskt tillbaka mot en svunnen tid. En tid då medborgarna med mössan i hand fick finna sig med den skola, det äldreboende eller den vårdcentral som det offentliga tillhandahöll.
Marcus Bohlin

Mer läsning

Annons