Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO:s agerande skadar Gävle

Annons

Poul-Erik Jensens debattartikel genomsyras av hat mot det privata näringslivet, skriver Björn Frankson

Gävles näringslivsklimat rankas mycket lågt år efter år och som politiskt aktiv har jag ofta undrat varför. Beror det på en hög kommunalskatt eller brist på byggfärdig industrimark? Är det ont om bostäder för inflyttande och är hyrorna höga eller villapriserna höga? Är det ont om arbetskraft med rätta kunskaper? Jag tycker inte att Gävle utmärker sig negativt i något av dessa förhållanden.

Hur är det då med tillväxten i befolkning? Jämför vi oss med Eskilstuna, Sundsvall och Falun/Borlänge så ligger vi inte heller så dåligt till. Under de senaste 15 åren har Gävles befolkning ökat med 4,8 procent medan Falun/Borlänges ökat med 1,7 och Sundsvall med 1,4. Eskilstuna har däremot ökat med 8,4 procent.

Likväl är vårt näringslivsklimat sämst bland städer som är lika stora som Gävle eller större. Vi ligger i särklass lägst.

Är det oss politiker här i Gävle som det är fel på och satsar vi på fel saker? Konkurrerar kommunen med egna verksamheter med det privata näringslivet? Till viss del är det så men i liten omfattning. Kommunen är säkert mycket större som kund till näringslivet än vad en eventuell konkurrens är.

Jag har inte kunnat komma på några orsaker varför Gävle skulle ligga så lågt i all ranking förrän jag läste en debattartikeln av Poul-Erik Jensen i GD i onsdags 11/5. Jensen representerar LO-förbundet Handels och hela hans artikel genomsyras av ovilja, för att inte säga hat, mot det privata näringslivet. Han ondgör sig över feta vinster och höga chefslöner.

Jag vet inte om det är i första hand sina egna anställdas arbetsgivare han tänker på. Beskriver han ICA, COOP, Willys och IKEA med flera i Gävle aktiva företag? Förmodligen är det så då det är dessa företag han känner bäst.

Är Jensens inställning typisk för fackliga företrädare i Gävle?

I så fall har vi förklaringen till vår låga ranking, för det är ju i stort sett LO och före detta LO-anställda som utgör de ledande politiska företrädarna för Socialdemokraterna här i Gävle, och i slutna sällskap inom arbetarkommunen styrs mycket av det som händer här.

Jag har aldrig hört Carina Blank eller Per Jonsson uttrycka sig som Jensen och inte heller deras föregångare Mats Ågren och Lena Andreasson trots att de alla har ett fackligt förflutet. Men som sagt – hur går tongångarna på arbetarkommunens möten?

Björn Frankson, M

Harnäs

Mer läsning

Annons