Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

London brinner

Annons

Vad som började med fredliga protester mot att fyrabarnspappan Mark Duggan sköts ihjäl i samband med ett polisingripande har snabbt eskalerat till omfattande kravaller i flera Londonförorter. Scotland Yard beskriver Duggan som en gangster, involverad i vapenhandel, men släkt och vänner beskriver honom som en som aldrig skadade någon.

Bilderna från den brittiska huvudstaden påminner om en krigsskådeplats. Övertända bilar och hus, molotovcocktails som flyger genom natten, poliser i kravallutrustning.

Det är bilder som tyvärr känns igen. 2005 skakades Paris förorter av våldsamma kravaller. Sedan finanskrisen bröt ut har våldsamma sammanstötningar mellan polis och demonstranter varit vardagsmat i Grekland. I Sverige minns vi kravaller i Rosengård i Malmö, men det är inte längre från Gävle än i Uppsala som kravaller ägt rum, för några år sedan.

Den politiska diskussionen vid sociala oroligheter brukar kretsa kring hur man ska förklara upploppen med sociala faktorer. Det är fattigdom, hög arbetslöshet, utredd misstro mot samhället och dess representanter och uppgivenhet inför framtiden som förklarar oroligheterna och våldsyttringarna, menar många.

På det sättet är kravallerna i London inget undantag. Många pekar på nedskärningar i offentlig sektor och utbredd rasism inom poliskåren som förklaringar till våldet.

Men oavsett om dessa påståenden kan förklara förekomsten av våld, får de aldrig bli ursäkter för våld. I en demokrati ska missnöje uttryckas fredligt, de acceptabla vapnen är ordet och i vissa fall civil olydnad. Det spelar ingen roll om miljöerna föder våld: Varje människa har ett ansvar för sina handlingar och möjlighet att göra sin röst hörd utan att skada andra.

Samtidigt har samhället givetvis ett ansvar för att skapa så goda levnadsvillkor för medborgarna att makten över den egna vardagen och hopp inför framtiden präglar varje människas liv. Men det är en sanning oberoende av kravallerna, som gäller alla mandatperiodens dagar.

Kravallerna i London har spridit sig till en rad andra städer så som Liverpool, Birmingham och Bristol. Storbritanniens premiärminister David Cameron har avbrutit semestern i Toscana och rest hem till Downing Street. Nu står han inför den svåra uppgiften att förklara varför samhället med kraft måste agera, inte därför att det vill förorterna illa, utan för att samtalet och demokratin är förutsättningar för att göra samhället bättre.

Anders Gustavsson, GD

Mer läsning

Annons