Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makten över gräsklipparen

/

Annons

I varje hushåll finns det mängder av sysslor som ska göras. Bor man i hus finns en mycket som måste ordnas. Allt ifrån att se till att det finns mat hemma, att kläder är hela och rena, att betala räkningar, se till att ungarnas matsäck kommer med till skolan eller att städa. För den som bor i hus finns det ännu mer att sysselsätta sig med. Måla om staketet, klippa gräsmattan, rensa rabatterna, rätta till tv-antennen. Det tar aldrig slut.

Att hålla familjen flytande är ett tungt jobb, är man ensam om det blir det än tyngre. Men för den som är singel eller ensamstående är det inte så mycket att fundera över. Är man ett par blir det en annan sak.

Nyligen presenterades Statistiska Centralbyråns stora undersökning som görs var tionde år. Den visar att kvinnor inte arbetar fullt så mycket i hemmen längre som tidigare. Männens procentuella andel av hemarbetet ökar, trots att man inte lägger ner mer tid. Tvättmaskiner, diskmaskiner och hushållsnära tjänster tros ligga bakom, inte en jämnare fördelning av hushållsbördorna. I själva verket lägger män lika mycket tid på hushållsarbete idag som för 20 år sedan.

Fokus i rapporteringen kring undersökningen hamnar såklart på just städning, matlagning och tvättning. Där utför kvinnor betydligt fler timmar. Något som får mindre uppmärksamhet är att män lägger dubbelt så mycket tid på det man kallar underhållsarbete och sådär fem gånger mer tid på gräsklippning och att laga bilen. När det ska läggas golv eller huset målas är det vanligtvis mannen i huset som gör merparten av arbetet.

Kvinnor förvärvsarbetar mindre än män vilket gör att den totala arbetsbördan, räknat i antal timmar, blir ungefär lika stor. Men rättfärdigar färre timmar på jobbet fler timmar vid strykbordet? Och vem är det som kräver det, egentligen? Vem vet, kanske kryllar det av män som muttrar över att de alltid får klippa gräset eller rensa avloppet. Kanske tar de hellre över matlagning och dammsugning?

Vad som döljer sig bakom statistiken är ju svårt att veta. Hur mycket städning som faktiskt måste utföras är oklart. Kanske ställer kvinnor högre krav på nivån av städning hemma, kanske är det viktigare för mannen i huset att varenda millimeter på bilen glänser. Vems nivå är den rätta? Det är i det närmaste omöjligt för en utomstående att avgöra eller att påverka.

Könsroller är strukturer som inte förändras i en handvändning och möjligheten att förändra sin situation ligger hos individen.

Den kvinna som är missnöjd med att alltid ta hand om tvätten kan ju istället ta makten över gräsklipparen och skicka ner gubben i tvättstugan.

Mer läsning

Annons