Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma, pappa, barn

/
  • Mamma, pappa, barn. Om Kristedemokraterna själva får bestämma. Foto: Pontus Lundahl

Annons

Alliansregeringen är splittrad i frågan om assisterad befruktning för ensamstående kvinnor.

Frågan om insemination är inte en fråga som kommer att stjälpa regeringen. För de flesta svenskar - som skaffar barn på det välkända gamla hederliga sättet - är det en ickefråga. Men det är likfullt intressant att övriga regeringspartier väljer att gå vidare i frågan, utan Kristdemokraterna. Folkpartiet, Moderaterna och Centerpartiet har uppenbarligen lessnat på den kristdemokratiska ryggmärgsreflexen att alltid säga usch och fy till allt som utmanar den omhuldade heterosexuella kärnfamiljsnormen.

"Vi vägrar gå med på att avskaffa pappan", konstaterar KD-ledaren Göran Hägglund på Aftonbladets debattsida igår. Att slå ett slag för pappan är vällovligt, men nog borde Kristdemokraterna kunna hitta något annat område där det vore betydligt mer angeläget att kämpa för pappornas rätt. Pappor missgynnas fortfarande i vårdnadstvister till exempel, bara för att de är just pappor. (Bara som ett tips, KD)

Det finns all anledning att misstänka att det handlar mindre om pappor och mer om vilken sorts föräldrar som enligt partiet är de önskvärda. De har ju inte haft det lätt, Kristdemokraterna. Ensamstående har idag rätt att adoptera och lesbiska par har rätt till insemination. Och det är knappast ett nytt fenomen att homosexuella par - såväl män som kvinnor - bildar familj. Det finns ju liksom sätt att lösa det där, även utanför vårdapparaten och utan Kristdemokraternas formella gillande.

Kanske blev insemination av singelkvinnor bara för mycket för de plågade moralkonservativa.

Även om Kristdemokraterna i akt och mening att argumentera mot denna, nya och synbarligen hotfulla familjekonstellation (mamma och barn) nu lyft även pappan som den vars rättigheter ska beskyddas så är dock vanligare att partiet trummar argumentet om barnens rätt till både en mamma och en pappa.

Kristdemokraterna vill gärna framställa sig som det varma borgerliga partiet som värnar äldre och barn. Men logiken i barnperspektivet haltar då man kategoriskt hävdar att barn mår bäst i traditionella familjekonstellationer. Det är att göra det väl enkelt för sig. Många, alltför många, barn far illa. Övergrepp av olika slag, mobbning och psykisk ohälsa är bara några exempel. Alla dessa barn som far illa kommer inte från så kallade regnbågsfamiljer eller har vuxit upp med en ensamstående mamma.

Det finns garanterat barn med såväl en mamma och en pappa som hellre hade haft en ensamstående mamma eller två pappor om det bara hade inneburit att de fått växa upp i ett tryggt och kärleksfullt hem.

Att sätta barnen främst är ett av samhällets grundfundament. Det gör man genom att identifiera verkliga problem, som att alltför många barn växer upp med missbrukande föräldrar eller i hem där våld tillhör vardagen. Inte genom att underkänna vissa föräldrar bara för att de inte passar in i KD:s drömbild av präktiga mamma, pappa, barn-konstellationer.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons