Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mandatet är personligt

Annons

Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten William Petzäll är numera före detta sverigedemokratisk riksdagsledamot – men inte före detta riksdagsledamot.

För en bredare publik blev William Petzäll känd som den unge Sverigedemokraten som efter en blöt kväll ställde till bråk i sin före detta flickväns lägenhet i Trelleborg. Sverigedemokraterna har ställt krav på Petzäll: Behandling eller avgång. Frågan är om de har mandat att ställa det kravet?

Trots att Sverige inte har något renodlat personvalssystem är riksdagsmandatet personligt. Platsen är William Petzälls, inte Sverigedemokraternas. Nu har William Petzäll valt att lämna sitt parti men behålla riksdagsmandatet. Det är ett problematiskt beslut, men formellt helt enligt regelboken.

Politiska vildar har funnits i en mängd folkvalda församlingar genom åren. Gudrun Schyman är ett av de kändare exemplen när hon lämnade Vänsterpartiet och bildade Feministiskt Initiativ.

Just för att Sverige befinner sig i gränslandet mellan parti- och personval blir frågan komplicerad. Flertalet av Petzälls väljare upplever sannolikt att de röstade på Sverigedemokraterna, snarare än på en enskild person. De har anledning att nu känna sig lurade.

Att man kan tycka att Petzäll borde lämna sin riksdagsplats, och fokusera på tillfrisknandet, betyder inte att SD har rätt att ta det ifrån honom.

Ida Thulin

Mer läsning

Annons