Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste moderniseras

/
  • Det är inte alltid som familjer ser ut som den traditionella med mamma, pappa, barn. Föräldraförsäkringen måste moderniseras.

Den svenska föräldraförsäkringen är något att vara stolt över. Tillsammans med rätten till barnomsorg ger den en relativt sett jämställd arbetsmarknad.

Annons

Det går att kombinera föräldraskap och karriär i en utsträckning som människor i många andra länder bara kan drömma om.

Men föräldraförsäkringen, så som den ser ut i dag, skapar inlåsningseffekter, något till exempel integrationsminister Erik Ullenhag (FP) påtalat. Den är dessutom lite fyrkantig och diskussionen kring försäkringens utformning utgår från en kärnfamilj med max två vuxna som fungerar som föräldrar.

Verkligheten är mer komplex än så.

Centerpartiets kvinnoförbund presenterade på torsdagen ett till stora delar väldigt bra förslag för att modernisera föräldraförsäkringen.

Den viktigaste delen är att 360 av de 480 dagarna ska tas ut under barnets två första år. Resterande dagar kan användas fram tills barnet fyller åtta år. Det är bra att strama åt uttaget.

Föräldraförsäkringen är tänkt att fungera som försörjning under den tid ett barn är för litet för att gå på förskola – inte som ett antal semesterdagar som familjer med goda inkomster kan välja att plocka ut lite då och då under många år.

Samma regler ska gälla oavsett om barnet är fött i Sverige eller annat land. Det betyder att kommunerna inte i samma utsträckning som nu kommer kunna förpassa invandrade kvinnor med barn under åtta år till föräldraförsäkringen, utan tvingas erbjuda dem språkundervisning och arbetsmarknadsanpassning snabbare.

Centerkvinnornas förslag bejakar att inte alla familjer ser likadana ut – med en mamma, en pappa och ett eller ett par barn. En del barn växer upp med en förälder, andra med två föräldrar och bonusföräldrar i olika konstellationer. Därför föreslås att föräldrar ska kunna överlåta 300 av dagarna på andra vuxna. Det kan vara farmor eller farfar, pappas sambo, eller kanske mammas nya fru.

Många vuxna tar hand om barn som de inte är juridiska vårdnadshavare åt. Det är riktigt att föräldraförsäkringen utformas på ett sätt som möjliggör flexibla lösningar utifrån olika slags familjer.

En extra månad som inte kan överlåtas på någon annan föreslås också, i praktiken en extra pappamånad. Syftet är gott och skulle förmodligen tvinga fram att pappor är hemma lite mer – ganska precis en månad i snitt. Samtidigt går det emot hela tanken med förslaget, nämligen att göra försäkringen maximalt flexibel under barnets två första år.

Det är dags att se över föräldraförsäkringen. Här har regeringen möjlighet att ta avstamp i det centerpartistiska förslaget och skapa en modern och progressiv föräldraförsäkring.

Susanna Birgersson, GD

Mer läsning

Annons