Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicin mot kriminalitet

Vittnesmålen är många från personer som efter år av kontakter med psykiatrin, försök till självmedicinering, missbruk eller brottslighet, fått en fungerande vardag tack vare adhd-medicinering.

Annons

En ny undersökning från Kriminalvården understryker återigen betydelsen av att personer med adhd tidigt får en diagnos och tillgång till läkemedel. Undersökningen som omfattar 270 män i åldern 18-25 år – som alla avtjänar fängelsestraff för vålds- eller sexualbrott – visar att 43 procent uppfyllde kriterierna för adhd. Hela 63 procent bedömdes samtidigt ha haft adhd som barn.

Resultatet av Kriminalvårdens undersökning bör sättas i relation till en annan aktuell studie som i höstas visade att risken att begå brott minskar med 30 procent för vuxna med adhd om de får medicinsk behandling.

Detta illustrerar något viktigt: odiagnostiserad och obehandlad adhd har mycket allvarliga konsekvenser både för de som berörs direkt och för samhället i stort.

Att Kriminalvården nu talar om att utöka möjligheterna att utreda adhd på anstalterna är ett viktigt steg. Idag är de intagna ofta hänvisade till den vanliga psykiatrin och hinner, enligt Kriminalvården, i många fall inte få en diagnos innan de friges. Detta riskerar att öka risken för återfall i brottslighet.

Men ännu viktigare är att insatser sätts in långt tidigare, så att barn och unga med adhd får en fungerande skolgång och bättre möjligheter att lyckas senare i livet.

Svend Dahl

Mer läsning

Annons