Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer idrott – helt rätt

/
  • Tomas Tobé trappar upp Moderaternas profil i skolfrågor, genom att föreslå daglig idrott för skolelever.

Gävlepolitikern Tomas Tobé, riksdagsledamot och Moderaternas talesperson i skolfrågor, föreslår mer idrott och hälsa i grundskolan. Fysisk aktivitet bör ske varje dag, enligt Tobé, i stället för som i dag bara en till två gånger per vecka.

Annons

Det är bara att instämma. Det finns två starka skäl för att vi bör röra oss mer. Vårt allmänna vardagsliv utvecklas till mer stillasittande aktiviteter, medan vi biologiskt är konstruerade för kroppsarbete. Våra matvanor blir också allt onyttigare och medelvikten ökar. Mer fysisk aktivitet i skolan kan grundlägga sunda rutiner som följer med i vuxenlivet.

Elever som rör på sig presterar bättre i skolan och det ger lugnare klasser, enligt forskning. Det låter inte alls osannolikt. Det vet nog varenda människa att bara något så enkelt som en promenad är stärkande, även psykiskt. Dessutom sover man bättre.

Rent praktiskt borde inte detta vara något problem, till exempel genom att skoldagarna förlängs, vilket vore önskvärt även av andra skäl. Enkla, men ändå effektiva, former av rörelse borde kunna arrangeras med många elever per lärare – löpning, fotboll, friidrott, gymnastikövningar, etcetera.

Svenska skolelever behöver komma upp i skoldagar som är lika långa som föräldrarnas arbetstid. Samma sak vad gäller skolloven, särskilt sommarlovet – det behöver kortas ner till kanske fem-sex veckor. Sportlovet, som det heter fortfarande, tillkom ju just för att barnen skulle få en veckas vintersport. Men det ägnar de inte längre sportlovet åt, och den lediga tiden de blir hemma, utan kontrollerande föräldrar eftersom de ju jobbar, blir tid framför datorn eller läsplattan. Sportlovets syfte förverkligas numera bäst med daglig idrott på förlängd skoldag. Sportlovet kan avvecklas. En veckas lov per termin (påsklov samt höstlov) bör räcka.

Det vi ser just nu, framför våra ögon, är att jobb flyttar utomlands där lönerna är lägre och där människor jobbar mer – och där barnen går längre i skolan. I dessa länder ökar välståndet snabbt, visserligen från en låg nivå. Om Sverige inte vill vara med i låglöneracet krävs i stället att vårt folk håller högsta möjliga utbildningskompetens. Då kan vi vara med och tävla om världens toppjobb – och, inte minst, ha en solid kunskapsbas att bygga ett avancerat innovationsklimat på. Vårt land har djupa traditioner av att skapa uppfinningar, ofta tekniska, men vi behöver också kunna vara en stark uppfinnarnation när det gäller sådant som vård, pedagogik, rehabiliteringsprogram för kriminella, media, mode, musik, mjukvara – listan kan göras oändlig.

Var och en inser att detta inte kan förverkligas hos ett folk som tycker att det är viktigare att skolbarnen är lediga än att de studerar så mycket som möjligt, och det senare gynnas av en god fysisk hälsa.

Mer läsning

Annons