Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mera läsning i GD SÖNDAG

Annons

Det är nästan precis 12 år sedan som Gefle Dagblad kom ut med den första söndagstidningen. Att gå från sex utgivningsdagar till sju var ett stort steg, speciellt som den offensiva satsningen gick helt emot den tidens nedskärningar. Men vi hade en modig bolagsstyrelse och en VD som supportade redaktionens vilda idéer. Det var ett spännande äventyr att var med att utforma och starta söndagstidningen.

När Gefle Dagblads planer på söndagsutgivning läckte ut väckte förslaget uppmärksamhet i svensk press. Det berodde nog på att det utanför storstäderna bara fanns fyra sjudagarstidningar, norr om Stockholm fanns bara en och det var koncernkollegan Sundsvalls Tidning.

I dag finns betydligt fler sjudagarstidningar runt om i landet. Konkurrenten Arbetarbladet, som tycker om att göra likadant som Gefle Dagblad (vilket snart kommer att visa sig igen), startade söndagsutgivning bara några veckar efter vår sjudagarspremiär.

Vi publicerade nyheten om söndagstidningen i november 1996. I en kommentar på första sidan säger jag så här: ”Det är härligt att kunna utveckla tidningen i en tid när de flesta skär ner.” I dag, tolv år senare, skulle jag kunna säga precis samma sak. Tiderna nu är oändligt mycket kärvare än då, men det känns ändå så bra att kunna stuva om i verksamheten och erbjuda läsarna en piggare produkt. Vi vässar söndagstidningen för att den ännu mer ska erbjuda trevlig och intressant läsning den dag då de allra flesta kan njuta av att ha mera tid för sin morgontidning.

Vi har döpt söndagstidningen till GDSÖNDAG för att signalera att här är helgtidningen som ser lite annorlunda ut och som innehåller mycket att läsa. Vi vet att våra läsare gillar sin söndagstidning. Folk har mera tid att läsa i helgerna och det är förstås ingen tillfällighet att i princip alla Sveriges dagstidningar är som tjockast på söndagar.

Våra annonsörer borde också mera upptäcka att uppmärksamhetsvärdet är stort och läsningen noggrannare på söndagar.

När vår första söndagstidning kom ut den 12 januari 1997 ordnade vi telefonpanel för att läsarna skulle kunna ringa och säga sitt om att få tidningen veckans alla dagar. Reaktionerna var överväldigande, det var rent av underbart att tala med så många glada människor.

Nu har vi fyllt på söndagstidningen med material bland annat genom att möblera om i veckoplaneringen. Vi har flyttat Mat och Trafik till söndagar, vi har startat nya avdelningarna Gamla Gefle och Folk & Sånt-special och självklart har gamla favoriter som Monk Möter sin givna plats.

På söndagarna ska också finnas ett angeläget nyhetsreportage. Först ut är Moniqa Swälas och Lars Halvarssons med en fängslande rapport om vad som händer i fyllecellerna hos Gävlepolisen en helg.

Själv missar jag själva premiären på vår uppfräschade söndagstidning. Då ska jag njuta av skidåkning i alperna och hoppas förstås på blå himmel, mycket snö och sol över Cervinia och Zermatt. Trevlig helg!

Mer läsning

Annons