Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militär vid vägskäl

Känslorna var säkert blandade i torsdags vid regementet i Revingehed strax utanför Lund.

Annons

Glädjen hos de muckande soldaterna fick samsas med vemodet hos de militära och civila som såg den sista kullen värnpliktiga lämna garnisonsområdet. Försvarets grundutbildning är ju sedan förra året frivillig, men fram till i torsdags har det funnits värnpliktiga kvar vid regementena, de sista kvarvarande från den gamla ordningen.

Men vemodet borde bytas mot hopp och tillförsikt. Visst är avskaffandet av värnplikten ett brott mot gamla traditioner, och visst kommer försvarsmakten att förändras. Vägen till ett modernare, rättvisare och, förhoppningsvis, bättre rustat försvar har inletts. Med värnplikten kvar hade förändringen dock inte kunnat genomföras och försvarsförmågan skulle långsamt erodera bort.

Det är som löjtnant Lars Paradis vid Revingehed oroligt hoppades i anslutning till utryckningsceremonin i torsdags:

Standarden borde bli högre när det blir helt frivilligt.

Han har rätt i att vara osäker. Det är upp till Försvarsmakten och regeringen om den nya frivilliga utbildningen ska locka många – och rätt – rekryter. Den förra måste anstränga sig för att uppfattas som det moderna försvar man är på väg att bli. Den senare måste se till att det finns tillräckliga resurser för omvandlingen.

Annars riskerar löjtnantens farhågor att besannas. Då lär det fort bli väldigt tomt på luckan.

Karl Rydå

Mer läsning

Annons